БългарияНа ФокусПоследни новини

Калин Стоянов: Засилваме полицейското присъствие в центъра на София

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че ще засили полицейското присъствие в центъра на София, за да се гарантира сигурността и спокойствието на гражданите.

Калин Стоянов добави, че се засилва и полицейското присъствие около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма, допълва БТА.

Министърът отбеляза инициираната от ГЕРБ-СДС и ДПС законодателна промяна в Закона за МВР и Закона за администрацията, която ще даде възможност да се назначат нужните 1264 бройки по линия на „Гранична полиция“ и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване. Той добави, че от МВР са констатирани в последните месеци доста пропуски в центровете и са издадени препоръки.

Калин Стоянов посочи, че последната година няма увеличение на случаите на инциденти с мигранти у нас.

Кметът на София Васил Терзиев посочи, че ще се синхронизират действията на Общината и МВР. „Не е въпрос само на мигранти. От доста време има големи струпвания на групи, български младежи и чуждестранни туристи, които нарушават спокойствието на другите, пречат на обществения ред“, каза Терзиев. Той добави, че е решено да се засилят патрулите в столицата и да се проверяват тези големи струпвания на групи.

„Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град“, посочи кметът.

Във връзка с видеонаблюдението в столицата Васил Терзиев коментира, че в София има около 3800 камери, които са интегрирани към системата на МВР. Броят им ще се увеличава, добави той.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, коментира, че браншът иска сигурност за служителите и туристите. „Разбрахме, че тази случка на бул. „Витоша“ е битов инцидент и не трябва да се заиграваме с етническата карта, защото живеем в мир в България“, добави той. По думите му има мигранти, които може би са агресивни, има българи, които са агресивни, но не можем да сложим всички мигранти под един знаменател и да кажем, че всички те са агресивни и да ги изгоним оттук. Алибегов посочи, че доста е намаляла продажбата на наркотици в заведенията, като по темата е имало срещи с МВР.

По отношение престъпността сред младежите главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че трябва да има по-сериозен родителски контрол. Той добави, че освен в централна градска част ще се увеличи полицейското присъствие с цел превенция и по парковете.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Слави: Значи, да промениш модела ГЕРБ е мечта, а да направиш коалиция с ГЕРБ е реализъм

Подобни статии

Back to top button