БългарияНа ФокусПоследни новини

Карадайъ: Доган не беше съгласен да подавам оставка, всеки ден съм в централата

Не беше лесно решението да подам оставка. Последните 2 мандата бях председател на ДПС. Два тежки мандати за ДПС и за мен лично.

2016 г., когато станах председател на ДПС, то беше в доста трудна ситуация. Поредната алтернатива на ДПС се появяваше, и цели структури се отцепваха от ДПС. На изборите през 2017 г. над 100 хил. гласа минаха от другата страна.

Това каза председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ пред БНТ в първото си интервю след оставката му.

През 2019 г. на евроизборите се видя, че алтернативният проект изчезна, но не можахме да възстановим загубените гласове. На местните избори видяхме, че се възстановява доверието към ДПС, но после дойде Ковид-кризата. След нея, през 2021 г. три пъти бяхме на избори. През 2022 г. есента пак бяхме на предсрочни избори. През април м.г. имахме пак предсрочни избори, а есента – и местни.

Депутатите на ДПС от този период бяха 26, и станаха 36, кметовете на общини – също се увеличиха, станаха около 50 кмета.

Два мандата бях председател, преди това – два мандата бях секретар на партията; преди това – два мандата председател на МДПС. В централата на ДПС съм от 1996 г. – представяте ли си колко време е това?, попита Карадайъ.

Формално съм в ДПС от 1991 г., от създаването на Академичното дружество. Човек се амортизира от умора, има и партийна умора. Има едно ново поколение по-млади политици, които се позиционират на изборни длъжности в партията, те имат своята амбиция, и трябва да имат своят шанс за развитие. От друга страна пък, редовите ДПС-ари и местните структури залагат на сигурност, на познатото и изпитаното.

Затова имах няколко разговора с Доган преди да подам оставката, той не беше съгласен, но аз вече бях решил. 3-4 пъти сме говорили, той не беше съгласен.

Затова още на първото заседание на ЦОБ след изборите, заявих своето намерение пред Доган да подам оставката си. И заявих, че няма да съм следващ кандидат, допълни Карадайъ.

Персонално от моя гледна точка правя няколко неща: с тази идея, с която си подадох оставката, се опитвам да не съм на политическия терен, за да може да се развие този политически процес. Когато аз съм казал да има достатъчно време за подготовка на евентуалните бъдещи кандидати и за бъдещето на партията, ако аз съм активен на политическия терен, този процес ще се изкриви. От друга страна, почти всеки ден ходя в централата на ДПС, административния процес в партията не е спрял. Почти всеки ден се виждаме с Доган и Пеевски, каза още председателят на ДПС в оставка.

И други хора виждаме заплахата ДПС да се превърне в корпоративна партия. Има цели структури в региони, които зависят от тези интереси. Притеснителното е това да не се превърне в основен принцип в партията. В конкретния случай не е нужно да се конкретизират регионите и структурите, но те си знаят.

Няма опасност ДПС да изпадне в криза, увери Карадайъ. Но нетипични явления за обществото се възприемат, а понякога и се представят като криза и трусове. Нормално е в различните структури да има промени в ръководните позиции, включително и в председателя на партията. Нормално е да има промени и в изборните позиции – депутати, кметове, председатели на структури, каза още Карадайъ. Това е моделът на приемственост на ДПС, който трябва да се превърне в политическа култура на партията. Криза няма, трусове няма, допълни още председателят в оставка.

Имали сме и трима съпредседатели през годините начело на ДПС, това не е изключение. Има различни групи ДПС-ари, дори идва едно ново поколение ДПС-ари, които са практични, хиперактивни, с много по-високи амбиции, с комерсиални виждания, които искат всичко да се случи тук и сега. Не придават такова значение на ценностите на партията. И неслучайно Доган казва, че „пазарната демокрация изяжда ценностите“, каза още Карадайъ. Има друго поколение, преживяло Възродителния процес; хора, които са закърмили ДПС с ценностите му. Така двамата съпредседатели ще си допълват, няма да си съперничат – те са необходимо условие за взаимно допълване, каза още лидерът на ДПС в оставка. Допълва ми този вариант с двама съпредседатели – етнически турчин и етнически българин, защото те говорят на различните аудитории. ДПС вече трайно присъства и в местната власт, и в НС, в региони, където не живеят турци и мюсюлмани – Враца, Видин, Монтана, и др., като някои от кметовете са по 3-4 мандата. Със съпредседателството се цели да се даде отговор на различни групи ДПС-ари, каза още Карадайъ.

ДПС може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила – с Пеевски се надявам да постигнем това, завърши лидерът на ДПС в оставка.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Нинова: Няма да ставам евродепутат

Подобни статии

Back to top button