БългарияНа Фокус

Каракачанов: И на границата с Турция, и в управляващата коалиция нещата са спокойни

По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи. В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин има събрани около 5000 нелегални имигранти. Органите са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас.

 

Това каза в неделя пред БНР вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

Той подчерта, че е разпоредил на представителите на въоръжените сили недопускане на преминаване на българската граница:

 

Българският войник не ходи на мисии или не изпълнява задачи със сопи и със слънчогледи, ще отиде въоръжен. Ще използват оръжие, ако срещу тях се използва оръжие. Има достатъчно средства за възпиране и недопускане на наша територия.

 

В предаването „Неделя 150“ министър Каракачанов уточни, че охраната по българо-турската граница е сериозно препятствие:

 

Хипотезата, че те могат да влязат, без да ги забележим, не съществува. За разлика отпреди 3-4 години днес Гранична полиция е оборудвана с най-съвременната техника, включително с термокамери, които хващат движение на повече от 5 км от граничната линия. Армията разполага с безпилотни летателни средства, с които можем до 20 км дълбочина на чужда територия да установим придвижване на хора. Разполагаме с техника, която от 5-6 км различава лицата на хората, какво носят, с какво са облечени, имат ли оръжие.

 

Според вицепремиера маршрутите при границата с Гърция, които могат да бъдат атакувани от мигрантите, са в по-удобните части около Свиленград или при Петрич, където има равни участъци:

 

И на двете места сме предприели мерки, има мобилни заграждения, които могат за един час да бъдат разположени. Имайки предвид, че тези хора се движат пеша, в рамките на три часа, в които могат да достигнат границата, вече ще има струпване на жива сила, на мобилни заграждения и на техника.

 

Каракачанов поясни, че политиката на България е не да изгражда лагери и да ги пълни с хора, които са решили да минават границата нелегално, а е политика на недопускане на преминаване на нашата територия.

 

Красимир Каракачанов подчерта, че НАТО може да подкрепи Турция в една или друга степен, но не и военно.

 

В един конфликт като този в Сирия НАТО не може да изпрати военен контингент. Това е един конфликт на територията на Сирия, в който страните са вплетени от доста дълго време и ситуацията се познава добре. Напрежението в Сирия води до напрежението в Турция, заяви министърът на отбраната.

 

Вицепремиерът каза още, че когато нещата в една коалиция се случват, ластикът не се опъва:

 

Моите реакции бяха насочени към липсата на чуваемост от страна на правителството, тъй като се случваше месеци наред… Към момента и на границата между България и Турция, и в управляващата коалиция нещата са спокойни.

 

Каракачанов сподели и думи за кончината на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина след тежко боледуване:

 

Той беше най-висшият офицер в Българската армия, началникът на Генералния щаб. Ген. Боцев ще остане в историята на армията като доблестен офицер, образец за своите подчинени, човек на честта и на думата. Андрей Боцев беше достоен български офицер, човек, зад който се подреждаше цялата Българска армия, защото беше авторитет.

 

Гръцката брегова охрана опитва да пука гумени лодки на мигранти (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button