You are currently viewing Каракачанов предложи поне три военни хеликоптера да бъдат ползвани за спасителни акции
снимка: Официален профил във Фейсбук

Каракачанов предложи поне три военни хеликоптера да бъдат ползвани за спасителни акции

Има възможност Министерството на отбраната да предостави три или четири хеликоптера „Кугър“ на здравното министерство за медицински цели и те да се използват при спасителни операции.

 

Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов пред bTV, след като преди няколко дни шефът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев алармира, че очакват хеликоптер чак след няколко години, а това много бави работата им. По повод двете акциите на 2 януари за спасяване на закъсали туристи, един от които загина, той каза, че те са щели да приключат само за час и половина, вместо за 11.

 

По думите на Каракачанов Министерството на здравеопазването трябва да прецени дали тези хеликоптери ще им свършат работа.

 

„Да преценят дали цената, която трябва да се даде за тяхното преоборудване, отговаря като възможности, или е по-изгодно да се купят нови“, каза Каракачанов.

 

„Ние сме декларирали нашата готовност. Армията има три мисии – първата е защитата на териториалната цялост на България. Втората са съюзническите ангажименти и третата е в помощ на населението. Така че сме готови да изпълним и тази трета мисия и я изпълняваме винаги“, допълни военният министър.

 

Каракачанов коментира и предстоящата дата за парламентарните избори.

 

Според него президентът първо е трябвало да направи консултации с парламентарно представените сили и след това да обявява дата.

 

„Трябва да се избере най-подходящото време, в което хората хем да могат да гласуват, без да се притесняват, че могат да се заразят, хем да се осигури безопасността на хората, които участват в изборния процес“, на мнение е Красимир Каракачанов.

 

На въпрос възможна ли е коалиция между ВМРО и ГЕРБ за предстоящите избори, той заяви, че все още не е обсъждано подобно нещо.

 

Относно призива да не се отделят толкова много средства от Бюджет 2021 за отбрана той заяви, че в момента няма страна в света, която да е намалила разходите си за отбрана.

 

„Тези, които го говорят в парламента или извън него, просто са едни елементарни популисти“, заяви министърът на отбраната.

 

Що се отнася до преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, Каракачанов заяви: „Ако продължават да се държат като ментор на България, още дълго време ще си почакат.“

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК