На ФокусПоследни новини

Кашкавалът с 30% по-скъп, достигна 30 лв. за килограм в магазините

Средната цена на кашкавала на едро се е  увеличила с още 20 ст./кг и вече е 18,37 лв./кг, като на някои места надминава и 20 лв. В резултат от това, по дребните вериги достига около 30 лева за килограм. Цената на кашкавал „Витоша“ се е вдигнала с 36,37% за година. Миналата година на борсата се е предлагал за около 13 лв./кг.

За поредна седмица цените на повечето основни хранителни продукти продължават да се повишават. Кравето сирене поскъпва с 16 ст./ кг до 11,47 лв./кг, като поскъпването за година е с близо 35 та сто. В област София цената му вече достига и над 15 лева на едро.

Сред храните, които традиционно поскъпват през студените месеци са пресните зеленчуци – домати и краставици. През първата седмица на февруари вносните краставици са се търгували с 43 ст. повече за килограм спрямо предходната седмица, оранжерийните – с 35 ст./ кг повече, вносните домати – с 17 ст. повече. Оранжерийните домати са поевтинели с 3 ст./ кг, но цената им е с 22 на сто по-висока спрямо същия период преди година, а на останалите пресни зеленчуци за салата – около 30-35 на сто.

През изминалата седмица яйцата също поевтиняват – с 1 стотинка до 38 стотинки за брой на едро, но в магазините те се продават за близо двойна цена – по 70-80 стотинки за брой. Поскъпването на едро за година е над 70 на сто, а реалното е поне 2-3 пъти, категорични са потребителите.

Млякото ни е по-скъпо, отколкото в Швейцария, яйцата скочили с 65%

Подобни статии

Back to top button