You are currently viewing Кацаров: Зеленият сертификат е практически локдаун за хората, които го нямат

Кацаров: Зеленият сертификат е практически локдаун за хората, които го нямат

„Хората протестират срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун – това е много тежък удар за цялата държава, опитваме се да го избегнем. Макар сегашните мерки да са практически локдаун за тези, които нямат зелен сертификат“, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред бТВ. 

 

Той обяви, че няма да се налага пълен локдаун у нас, защото ваксинираните драстично са се увеличили – само за последните 10 дни са се имунизирали 200 000 души. 

 

По думите му заради увеличените темпове на ваксинация у нас и въвеждането на здравните сертификати ситуацията с пандемията у нас започва да се успокоява.

 

„Спря нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус. Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите“, каза Кацаров.

 

Но все пак призна:

 

„Следя внимателно всички показатели, затова казваме, че това е повече от здравна криза. Броят на починалите е голям – както от ковид, така и от общата смъртност. Като абсолютно число смъртността остава много висока, медицината в момента няма възможност 100% да лекува това заболяване, при част от хората то е фатално. затова залагаме на превенцията“, категоричен беше здравният министър.

 

Той отрече здравните мерки да се вземат по политически съображения. Но заподозря, че протестът, който го очакваше на влизане в бТВ, е политически:

 

„Не казвам, че е политическо мероприятие, но партиите организират протести срещу зеления сертификат. Но ако някой от тях се разболее, аз трябва и на тях да осигуря лечение“, посочи министърът.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК