МненияНа ФокусПоследни новини

Киро потвърди: Приемаме хиляди бежанци срещу въздушен Шенген, Русия била виновна да се счита за провал

Бившият премиер и съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков потвърди, че България е приела сделката на Австрия да приемем хиляди бежанци от Афганистан и Сирия срещу това да бъдем допуснати в Шенген по въздух и вода. 

Петков написа публикация в своя профил във Фейсбук, в който хвали действията на правителството и обяснява, че въздушен Шенген е значимо постижение на премиера Денков. Той призна, че ще приемем огромно количество бежанци от Афганистан и Сирия, но според него това не е нищо ново. Бившият премиер обвинява Русия, че е определила случилото се като провал.

Ето пълния текст на коментара на Кирил Петков: 

Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение.
Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден.
Искам ясно да кажа на всички колеги и анализатори, както и на нашите приятели и съмишленици:
Няма как успехът да бъде представен като провал. Въпреки многото усилия в тази посока
• България чака този момент от 12 години.
• Въздушен Шенген не е “нищо” – питайте десетките хиляди българи, които пълнят летищата и самолетите на авиокомпаниите, работят в Европа, прибират се при близките си за празниците.
• Ще получим значителни финансови средства за укрепване на границите.
• Това решение ще е стимул и за българската гранична полиция да работи още по-добре, ще е удар по трафикантите на хора.
• Ще има засилено присъствие на сили на „Фронтекс“ при охраняването на границата – това е солидарност и обмяна на опит, и е допълнителна гаранция за сигурност.
• В “играта сме”. България политически става член на Шенген, участва във всички формати и преговори, има право на вето.
• Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и въпрос евроинтеграция. Европа ни дава заслуженото и за трите.
• Ние и сега сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти – така е според Дъблинското споразумение – не е нищо ново.
• Русия, чиято политика е да поощрява мигрантите от близкия изток към Европа по всякакъв начин, сега задейства целия си медиен и институционален ресурс, за да представи успеха на България като провал. Вижте например какво става в момента с Финландия – те си затварят границите, защото Русия кара с автобуси големи групи бежанци. Преди няколко месеца същото се случваше на Полско – Белоруската граница.
Поздравявам Николай Денков и цялото правителстово за огромната стъпка напред!

Подобни статии

Back to top button