BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Китай и Саудитска Арабия подписаха сделка за валута за да заобиколят долара

Китай са сключили сделка със Саудитска Арабия за размяна на валута, която цели да заобиколи долара при търговията на енергия. Сделката е на стойност 50 милиарда юана, което е приблизително 26 милиарда саудитски риала или около 7 милиарда долара. Саудитска Арабия е най-големият производител на енергия в света, а Китай е най-големият енергиен консуматор и двете страни са давали вече множество заявки, че искат да установят двустранните си отношения и да избягат от ползването на долара за енергийни сделки.

По-рано през годината китайското правителство направи среща между Иран и Саудитска Арабия с цел да се възстановят дипломатичните отношения между двете държави и да се направят сделки за търговия на енергия. Те също така се срещнаха по време на конференцията за инициативата „Един пояс, един път“, на Китай, която цели да направи Азия новият икономически център на света.

Китай са внесли 65 милиарда долара петрол от Саудитска Арабия през 2022 година, като се очаква сделката сериозно да намали стойността в долари. Въпреки това, Русия все още остава най-големият доставчик на петрол за Китай, въпреки по-високите цени на горивото.

Лидерът на Китай Си Дзинпинг обяви пред лидерите на арабските държави миналия декември, че се работи върху това търговията да продължи в юани, но все още не бяха използвали валутата за покупка на саудитски петрол.

Аржентина също е договорила размяна на валута с Китай на стойност около 6,5 милиарда долара, с цел да възстанови своите запази от валута по време на тежка икономическа криза с около 130% инфлация.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Байдън навършва 81 години, американските гласоподаватели са загрижени

Подобни статии

Back to top button