Последни новиниСвят

Китай иска Лондон да спре да се меси в Хонконг

Китай призова Лондон да прекрати „намесата си“ в Хонконг, след като британският външен министър Доминик Рааб се обади на главната администраторка на бившата британска колония Кари Лам, за да изрази безпокойството си във връзка с протестите, предаде Франс прес.

Разговорът между Рааб и Лам се състоя в петък. Британският външен министър поиска от нея „изцяло независимо разследване на последните събития“, визирайки силовите действия на правителството срещу протестиращите.

„Китай призовава тържествено Великобритания да прекрати незабавно всякакви действия, които се намесват в делата на Хонконг и във вътрешните работи на Китай“, реагира говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.

В изявление, публикувано вчера в интернет, Хуа определи като погрешно решението на Рааб да се обади на главната администраторка и призова Лондон да спре да „провокира проблеми“ в бившата си колония.

Пекин все повече представя антиправителствените протести в Хонконг като подкрепяни от Запада, отбелязва АФП.

Междувременно протестиращите в Хонконг се готвят да излязат отново на улиците, въпреки наложената от полиция забрана за шествия, предаде Ройтерс.

Антправителствени протести са планирани на различни места в азиатския финансов център, включително на международното летище.

Вчера полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, след като активистите организираха протести из целия град, включително окупирайки салона за пристигащите на летището.

Протестите, при които все по-често се стига до насилие, доведоха до най-тежката политическа криза в Хонконг от десетилетия. Те отправят сериозно предизвикателство към централното правителство в Пекин, което заема все по-твърда линия. Днес хонконгската полиция заяви, че при протестите вчера са били арестувани 16 души, обвинени за провинения от участие в незаконно събиране, до притежание на оръжие.

Китай вече предупреди, че централните власти няма да стоят безучастно и да наблюдават влошаването на ситуацията, припомня Ройтерс.

Петима са убити след стрелба в нощен клуб в Бразилия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button