Китай в защитна позиция след обвинения от редица държави в прикриване на истината за COVID-19

Китай в защитна позиция след обвинения от редица държави в прикриване на истината за COVID-19

И други държави отсвен САЩ отправиха обвинения към Китай за прикриване на истината за пандемията от COVID-19. 

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за в. „Файненшъл таймс“, че съществуват неясноти в начина, по който Китай е действал при епидемията от новия коронавирус.

 

„Нека не бъдем наивни, като казваме, че нещата (начинът, по който Китай се справя с епидемията – бел. АФП) са много по-добри. Не знаем това. И дори очевидно са станали неща, за които не знаем“, подчерта френският президент в отговор на въпрос дали авторитарните режими са по-добри в справянето с такива кризи.

 

В четвъртък Великобритания предупреди Китай, че ще трябва да отговаря на „трудни въпроси за появата на вируса и защо не е бил спрян по-рано“.

 

Администрацията на Доналд Тръмп от своя страна обвини Пекин, че е прикрил тежестта на епидемията след появата й в китайския град Ухан, припомня АФП.

 

Американският тв канал „Фокс нюз“ съобщи, че COVID-19 вероятно произхожда от лаборатория в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата. Според телевизията коронавирусът не е резултат от разработка на биологично оръжие, а е „част от усилията на Китай да покаже, че постиженията му да идентифицира и да се бори с вируси са равни или по-големи от възможностите на САЩ“.

 

КИТАЙ В ЗАЩИТНА ПОЗИЦИЯ

 

Китай призова за международно единство срещу коронавируса след отправените обвинения, предаде Франс прес.

 

Пекин заяви , че е „безполезно“ да се спори за предимствата и недостатъците на различните политически системи. „Задължително е всички страни да се обединят, за да се борят с коронавируса и да спечелим войната“ срещу COVID-19, заяви пред медиите Чжао Лицзян, говорител на китайското външно министерство.

 

Той увери, че китайското правителство не е „прикривало“ жертви на COVID-19, след като в град Ухан бяха обявени още близо 1300 жертви на вируса.

 

„Никога не е имало никакво прикриване и никога няма да разрешим каквото и да било прикриване“, увери Чжао пред медиите. Той призна, че в отчитането на смъртните случаи в началото на епидемията е имало „закъснения, пропуски и неточности“.

 

Но „реакцията на Китай на епидемията е безукорна“, подчерта говорителят.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК