Последни новиниСвят

Китайските власти заключват болните от коронавирус с в домовете им, оставят трупове по улиците и лъжат за броя им

“Внимание: Китайският авторитаризъм е опасен за вашето здраве”, извежда “Вашингтон пост” в заглавие на материал, посветен на реакцията на властите в Китай на епидемията от новия коронавирус.

 

Според автора ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) за пореден път е показало, че неговото авторитарно управление е опасно не само за правата на човека, но и за общественото здраве, пише “24 часа”.

 

Изправена пред епидемията в Ухан, ККП инстинктивно прибягна до своя познат инструментариум: незабавно организира мащабно поставяне под ключ на хора и информация за сметка на общественото благо, подчертава авторът, предава БТА.

 

В текста се цитират поместени в социалните мрежи изображения и разкази на “смели граждани на Ухан”, които са уведомили от първа ръка своите сънародници и външния свят за състоянието на нещата.

 

С риск да бъдат изложени на репресии, в края на миналата седмица тези хора са публикували различни снимки и видеоклипове – как трупове лежат по улиците или биват изхвърляни от домовете си, как микробус с осем калъфа с покойници се готви да ги откара до крематориум, как пред болница се вие дълга опашка от кашлящи хора, чакащи за изследвания и регистрация.

 

На клиповете, продължава авторът, чуваме стенанията на хора, надвесени над починали роднини, виждаме хора, облегнати на стените или легнали по коридори, умрели върху носилки, завити с шарени одеала, донесени от жилищата им и четем разкази за това как активисти на ККП заваряват изходите на жилищни сгради, за да не могат болните им обитатели да излизат навън.

 

Чуваме и описания как клиники и болници връщат хора, които не могат да платят (въпреки обещаното безплатно здравеопазване) и са принудени да се лекуват у дома в семейството си.

 

И тези смъртни случаи няма да бъдат включени в официалната статистика на комунистическия режим, подчертава авторът.

 

ККП вдигна голям шум около построяването само за десет дни на нова болница с хиляда легла (при 20 хиляди заразени!). Но сградата изглежда като затвор – с прозорчета на вратите, отключвани само отвън, и с решетки на прозорците.

 

Този проект е типичен за режима, който отчаяно се стреми да покаже, че може да действа в отговор на бързо развиваща се невидимазаплаха. И властите вече вкарват чуждестранни журналисти в тази болница да я разгледат, пише вестникът.

 

За 70-те години на власт ККП се е усъвършенствала в изкуството да прави големи жестове, с които да покаже своя контрол върху населението и своето фалшиво чувство на солидарност. Сега партията отново се изяви като заплаха за човечеството, както и за цивилизацията, заключава авторът на “Вашингтон пост”.

 

Лондонският “Гардиън” цитира мненията на експерти за характера на новия коронавирус. Един от тях казва, че търсенето на аналогия с други вируси е неправилно и опасно, защото аналогията не съвпада с действителността и извлеченото познание за естеството на вируса може да бъде невярно и подвеждащо.

 

Друг изказва подобно мнение, че оценката на риска трябва да се основава на актуални доказателства за вируса, а не на траекторията на предишни, по-малко заразни вируси. Той предполага, че регистрираните нива на разпространение и смъртни случаи ще доведат до пандемия, която ще убие много хора.

 

А дипломатическият представител на Тайван във Великобритания, цитиран от “Гардиън” казва, че настоящите събития напомнят за катастрофалната епидемия от ТОРС през 2002-2003 г., когато Тайван претърпява големи човешки загуби.

 

Тогава властите не острова не са имали възможност да контактуват пряко със Световната здравна организация (СЗО), а само с посредничеството на здравните органи в САЩ, казва дипломатът и настоява, че е време СЗО да разбере, че Тайван не е част от Китай и да включи острова с 23 милиона население в своята сфера на наблюдение.

 

До 5 години затвор за Явор Бахаров

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button