Клаус Фукс – шпионинът на Сталин, който измами и британците, и американците
Клаус Фукс

Клаус Фукс – шпионинът на Сталин, който измами и британците, и американците

„Признавате ли се за виновен по четирите пункта на обвинението? За това, че в Бирмингам през 1943, в Ню Йорк през 1944, в Бостън през 1945 и в Бъркшир през 1947 сте предавали информации, които са били от полза на един враг на Великобритания?“. Това е въпросът, отправен към Клаус Фукс от съда в Лондон, на който той отговаря утвърдително, пише DW. На 1 март 1950 е произнесена и присъдата: 14 години затвор за шпионаж.

 

Тази твърде любопитна история припомня вестник „Ди Велт“ и се пита дали присъдата всъщност е била справедлива. В крайна сметка Фукс е предавал информации на Съветския Съюз, който по времето на Втората световна война е съюзник на Великобритания.

 

Кой е Клаус Фукс?

 

Физикът Клаус Фукс в продължение на години предава изключително важни секретни данни от британските и американски ядрени изследвания на Москва. Фукс е роден на 20 декември 1911 в Рюселсхайм.

 

Баща му – теолог, пастор и пацифист – бил убеден противник на нацизма и подкрепял политическите ангажименти на сина си. Или поне в началото, когато Клаус се записва в организацията на Социалистическата работническа младеж в Кил. На 20-годишна възраст той става и член на Комунистическата партия на Германия, а след идването на власт на Хитлер се вижда принуден да емигрира в Лондон.

 

В Бристол завършва физика и математика и от май 1941 започва работа по британската ядрена програма в Бирмингам.

 

След нападението на Германия срещу Съветския съюз през лятото на 1941 Фукс е изпълнен с убеждението, че Великобритания и САЩ „са допуснали Германия и СССР да се изправят едни срещу други, за да се унищожат взаимно“, както той казва впоследствие през съда. Затова и е смятал е, че е негово морално задължение да помага на руснаците.

 

През 1941 година Фукс влиза в контакт със съветското военно разузнаване и започва да предава сведения за британските ядрени изследвания.

 

Той е важен информатор за съветските тайни служби още докато е в Бирмингам, но стойността му нараства допълнително, когато през декември 1943 се присъединява към екипа, работещ по американската атомна програма. Отначало той се занимава с производството на обогатен уран, след което е ангажиран с подготовката на плутониева бомба.

 

Как е разкрит топ-агентът?

 

Фукс предава всичко, което научава, на руското разузнаване. По този начин значително подпомага СССР да навакса изоставането си от САЩ в областта на ядрените изследвания. От юли 1946 година той е ръководител на отдела за теоретична физика към британския Център за ядрени изследвания Харуел.

 

През есента на 1949 британските власти научават, че атомните им тайни са станали известни. Фукс попада под подозрение.

 

Но едва няколко десетилетия по-късно – в периода 1995-1997 – американската Агенция за национална сигурност (АНС) съобщава как са получени тези информации: това става благодарение на дешифриращата програма за съветски кодирани съобщения „Венона“, която попада в ръцете на американците по времето на Втората световна война, но е разгадана едва след 1945 година.

 

Според една формулировка на американския Конгрес, цитирана от австрийския „Дер Щандарт“, „Фукс е нанесъл по-големи щети, отколкото който и да е друг шпионин в историята“.

 

А съдията в Лондон го нарича „най-опасния човек“, пребивавал в някога в страната. По сходен начин се произнася и прокурорът: „Няма нужда да търся повече мотиви срещу обвиняемия – той е комунист.“

 

Присъдата от 14 години през 1959-та е заменена с условна. Фукс се отправя към ГДР, където живеел баща му. Там той става известен ядрен физик и изследовател. Умира през 1988 година.

 

Източник: DW

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО