You are currently viewing „Колко души трябва да умрат?“: Липсата на спасителен хеликоптер забави фатално акциите в планината
снимка: Pixabay

„Колко души трябва да умрат?“: Липсата на спасителен хеликоптер забави фатално акциите в планината

Над 11 часа продължиха спасителните операции вчера, при които бяха търсени ранени туристи. Има и един загинал. Според началника на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев обаче липсата на хеликоптер е причината за забавянето.

 

„Ако имахме хеликоптер, спасителните операция в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха общо 11 часа“, коментира Нешев пред бТВ. 

 

Той призова институциите да вземат мерки.

 

„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа“, каза Нешев.

 

„Колко души трябва да умрат?“, попита Нешев:

 

„Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат?“, попита директорът на Планинската спасителна служба и отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

 

Припомняме, че само във вчерашния ден спасители се отзоваха най-малко на пет сигнала за пострадали туристи в планините у нас. Седем човека са ранени, но спасени и откарани в болници. Един човек почина. Според началника на ПСС спасяването на живота му е било невъзможно. Той е загинал още по време на падането от нараняванията си.

 

Спасителните операции продължиха до късно през нощта. А извозването на починали бе оставено за днес сутринта. 

 

Трагичният инцидент е от вчера следобед. Тогава двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент – единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 метра. Малко по-късно е установена смъртта му.

 

Планински спасители свалиха на носилки и двама тежко пострадали туристи.

 

При друг инцидент човек пострада при падане в района на връх Млечния чал.

 

Млада жена пък подаде сигнал за нейн приятел паднал в улей отново по трасето на кабела.

 

Непосредствено след това още двама туристи пропадат в улей един след друг, и двамата са извадени един по един до лятната пътека за връх Ботев.

 

Пострадалите обаче вече са в стабилно състояние. Двама от тях са постъпили с политравми в ловешката болница два часа след полунощ, предава „24 часа“. Третият пострадал е бил прегледан в болницата в Троян, състоянието му било добро и му позволили да си тръгне

 

„Петимата спасени са извадили невероятен късмет, но все пак упорството им да победят планината ми е необяснимо. Колеги са ги срещали по пътеките нагоре и са ги предупреждавали да се върнат, но въпреки това те са продължили“, каза още началникът на ПСС, цитиран от „24 часа“.

 

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

 

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК