ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Колко опасно може да бъде алкохолното отравяне?

Алкохолно отравяне възниква, ако пиете повече количество алкохол, отколкото тялото ви може да го преработи. Този процес е много опасен за организма. 

Пиенето на алкохол много бързо може да доведе до алкохолно отравяне, който е изключително опасен процес. Няма фиксирано минимално количество алкохол, което да причини такъв вид отравяне, съобщава drinkaware.co.uk.

Количеството, което може да причини алкохолно отравяне, зависи от възрастта, пола, теглото на човека, както и това колко бързо е пил (и се е хранил), а също и общото му здравословно състояние, и дали е приемал лекарства или наркотици.

Алкохолното отравяне може да понижи телесната температура, да предизвика повръщане (с риск от задушаване), да доведе до инфаркт или припадък, или да затрудни дишането. 

Какво причинява алкохолно отравяне?

Алкохолът е токсично вещество, което означава, че може да причини вреда. Всеки път, когато пиете, черният ви дроб трябва да филтрира алкохола от кръвта, за да може тялото да функционира нормално.

Алкохолно отравяне се получава, ако концентрацията на алкохол достигне опасно ниво, което спира нормалната функция на тялото.

Какво е препиване?

И мъжете, и жените могат да бъдат засегнати от препиване. Дамите са склонни към по-високи нива на алкохол в кръвта, след консумация на алкохолни напитки отколкото, ако същото количество е погълнато от мъже. Така се оказва, че те са изложени на по-голям риск от алкохолно отравяне.

Прекомерната употреба на алкохол, със сигурност, причинява щети на тялото. 

Това води до забавяне на мозъчните функции, както и нарушаване на усещането за баланс. Може също така да имате и неразположен стомаха, което от своя страна да предизвика повръщане.

Признаци и симптоми на алкохолно отравяне

Разпознаването на признаците и знанието, какво да направите може да помогне за спасяването на нечий живот – не забравяйте, че ако има симптоми на алкохолно отравяне, човек няма как да си помогне сам. В такъв момент е добре да има някой до него, за да му окаже първа помощ.

Симптоми, за които трябва да следите:

– Неясен говор
– Загуба на координация
– Повръщане
– Неправилно или бавно дишане
– Бледа или синя кожа поради ниска телесна температура
– Загуба на контрол върху пикочния мехур или червата

Как да помогнете на някой с признаци на алкохолно отравяне:

– Опитайте се да го държите буден или седнал
– Дайте му малко вода (и нищо друго), ако може да пие
– Поставете го настрани в позиция за възстановяване, ако е припаднал, и проверете дали диша правилно
– Дръжте го на топло
– Останете с него и наблюдавайте симптомите 

Алкохолно отравяне: Какво НЕ трябва да правите

– Не оставяйте човека да заспи без надзор. Количеството алкохол в кръвта продължава да нараства, дори когато човекът е спрял да пие, защото храносмилателната система продължава да абсорбира алкохола в кръвта.
– Без прием на кафе. Алкохолът дехидратира тялото. Кафето ще навреди още повече на този, който вече е дехидратиран – в някои случаи това може дори да причини трайно увреждане на мозъка.
– Без разходки. Алкохолът е депресант, който забавя функциите на мозъка и засяга чувството за баланс. Разходката може да доведе до загуба на равновесие.
– Без студен душ. Тъй като преместването на човек с алкохолно отравяне рискува да причини нараняване, не е добра идея да му давате душ. Студеният душ е още по-лош – алкохолът понижава телесната ви температура, което може да доведе до хипотермия.

– Без повече алкохол. Количеството алкохол в кръвта им може да стане опасно високо

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Уникално КЪСМЕТЧЕ ще направи уикенда ви усмихнат

Подобни статии

Back to top button