На ФокусПоследни новиниСвят

Конфискуване на автомобил и 10,000 евро глоба грозят нарушители в Гърция

Гръцките власти в последните месеци затегнаха митническия контрол, от което, освен гръцки граждани, загазиха и много българи. Често при проверка на граница се конфискуват автомобили поради непознаване на гръцкото законодателство.

Според Указ 247/1988 г. чужди граждани могат да ползват личните си автомобили за професионални или семейни посещения в Гърция за не повече от шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година. След този срок автомобилът подлежи на пререгистрация пред гръцките власти, в противен случай се конфискува.

Конфискацията засяга предимно чужденци, които имат гръцки данъчен номер (АФМ) за местно лице. Живели са и работили в южната ни съседка, но след връщане в родината си данъчната им регистрация не е променена и е останала валидна, независимо че по нея няма движение в продължение на години. Тогава по презумпция властите смятат, че лицето е постоянно пребиваващо в страната.

До 10 000 евро достига глобата за нарушител, чиято кубатура на автомобила е от 3 001 кубика нагоре. За превозни средства 2001 до 3000 кубика глобата е 8000 евро, от 1601 до 2000 кубика е 5000 евро, от 1401 до 1600 кубика плащат 3000 евро, до 1400 кубика тя е 2500 евро. За да си върнат вече конфискуваното превозно средство, българите трябва да платят глобата до четири месеца, след което да изведат возилото извън Гърция.

Управляването на автомобил с пълномощно също не е решение. Според закона ползването на пълномощни за управление на български МПС от страна на постоянно пребиваващи и работещи в Гърция не освобождава упълномощените от задължението за пререгистрация на съответното превозно средство. За да управляват автомобили с български номера е необходимо при напускане на Гърция, където са пребивавали дългосрочно, да прехвърлят данъчния си номер в данъчна служба за чужденци и да имат данъчен представител.

Ако българин, който е работил в Гърция се върне дори и на почивка след време, но данъчният му номер все още не е прехвърлен, ще попадне под ударите на закона и автомобилът ще бъде при евентуална проверка.

Българите с имоти в Гърция, ако имат данъчен номер (АФМ) за чужденец с данъчен представител, нямат проблем и могат да шофират спокойно автомобилите си.

Жертва на тази политика са и самите гърци, основно тези с бизнес в България. За да избегнат плащането на по-високи такси и данъци, те пререгистрират автомобилите си с български номера. В същото време, ако бъдат спрени от пътен патрул, отново заради данъчната регистрация, ще трябва да се простят с автомобилите си.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Путин заплаши да въоръжи страни, които могат да ударят западни цели

Подобни статии

Back to top button