На ФокусПоследни новиниСвят

Корабът „Руен“ обозначи местонахождението си край бреговете на Сомалия

Плаващият под малтийски флаг българският търговски кораб „Руен“ остава край бреговете на Сомалия, което поражда опасения за по-нататъшна нестабилност на световното корабоплаване, тъй като нападенията в Червено море се увеличават, съобщиха в понеделник източници, отговарящи за морската сигурност.

На 15 декември кораб на испанските военноморски сили е бил изпратен с пълна скорост към плаващия под флага на Малта кораб „Руен“, който според източниците е бил отвлечен, съобщи БНР.

Британската компания за морска сигурност Ambrey заяви, че на 17 декември корабът е достигнал девет мили от брега на Бандер Муркайо в Пунтленд, Сомалия.

„Беше оценено, че това вероятно е първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати след ARIS 13 през 2017 г. Ambrey оцени, че събитието вероятно е отчасти следствие от политическата нестабилност в Пунтленд“, заявиха от Ambrey.

„Оценява се, че е възможен криминален и опортюнистичен риск.“

Военноморските сили на Европейския съюз EUNAVFOR заяви в понеделник за Ройтерс, че са в „тясно сътрудничество с местните власти в Сомалия“, добавяйки, че „координират усилията за цялостно проследяване и споделяне на информация“.

Според данни на доставчика на услуги за проследяване на кораби и морски анализи MarineTraffic „Руен“ за последен път е съобщил за позицията си край бреговете на Сомалия на 18 декември.

Базираният в България мениджър на кораба „Параходство БМФ България“ не отговори веднага на молбата за коментар.

Източници от корабоплаването твърдят, че съществуват опасения, че може да се стигне до разпространение на атаки от други групи на фона на нарастващите нападения на подкрепяните от Иран хути от Йемен срещу търговското корабоплаване в Червено море в подкрепа на палестинската ислямистка групировка Хамас във войната ѝ срещу Израел в Газа.

„Когато има нестабилност в Пунтленд, очевидно това дава повече възможности за действие на потенциални пирати или банди. А в Пунтленд сега се наблюдава период на нестабилност заради спора за изборите“, каза Николас Делоне, директор на проекта за Източна и Южна Африка в независимата Международна кризисна група.

„Освен това морските полицейски сили на Пунтленд, които първоначално бяха обучени като звено за борба с пиратството, с течение на годините се превърнаха по-скоро в общ доставчик на услуги за сигурност, по-малко фокусиран върху пиратството“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Земетресение в Китай: Броят на жертвите е над 110

Подобни статии

Back to top button