You are currently viewing Коронавирусът атакува жестоко и за часове

Коронавирусът атакува жестоко и за часове

„Два пъти съм ходил в Сирия като военен лекар. Трудно може нещо да ме уплаши.“ Доц. Фирас Алшарани е завършил медицина в София, а от 2004 работи във Валенсия. Ето какво разказа пред ДВ за битката срещу коронавируса:

 

„Наскоро бях в дома на жена в карантина. Синът ѝ е с психично заболяване и имаше симптоми на КОВИД-19. Трябваше да му направим тест, но той изпадна в паника и започна да буйства. Заедно с шестима полицаи в защитни облекла едва успяхме да го удържим и да му поставим инжекция, с която да го приспим, за да можем да вземем материал за теста. Сблъскваме се и с такива неща, защото освен в болницата, където лекуваме пациенти с коронавирус, ходим и по домовете на хора в карантина.“

 

Това ни разказва доц. Фирас Алшарани. Сириецът завършва медицина в София, а през 1995 взима специалност „Вътрешни болести“ във Валенсия. От 2004 е доцент и работи в болницата „Hospital General De Valencia“. Има сирийско, българско и испанско гражданство.

 

„Този вирус промени изцяло живота ни“

 

Макар Валенсия да не е най-засегнатият от епидемията град в Испания, доц. Алшарани сравнява ситуацията там с война. „Тази война започна в началото на март, защото никой от правителството не взе мерки“, казва лекарят и обяснява как във Валенсия на 1 март се е провел карнавал с 50-60 хиляди човека.

 

„Малко след това заразата избухна. И промени живота ни изцяло. Защото нито една здравна система в Европа не е подготвена за мащабите на тази пандемия. През първите дни нямахме никакво защитно облекло, нямахме маски и очила, нито тестове, а леглата не бяха оборудвани с дихателни апарати. Сега е по-добре, но все още се усеща недостиг.“

 

Доц. Алшарани разказва, че да се работи с пациенти с КОВИД-19 е много трудно.

 

„Този вирус често разгръща драматична картина за около 24 часа. Атакува белите дробове жестоко и за часове унищожава голяма част от тях. Няколко дни след такова развитие се налага интубация. Наред с това вирусът унищожава и имунната система, поради което организмът губи съпротивителните си сили.“

 

Според доц. Алшарани, един от големите проблеми се крие в профилактиката. „Хората си мислят, че могат да се заразят само ако се прегръщат и целуват. Но не е така – няма нужда някой да кашля или киха, за да зарази близкостоящ човек.

 

По тази причина носенето на маска е оправдано, но тя трябва да е добре сложена над носа и под брадата. Освен това вирусът остава дълго върху различните повърхности и само третирането със сапун и спирт може да го премахне. Така се предпазваме и ние.“

 

В момента доц. Алшарани ръководи екип от 14 медици, които лекуват пациенти с коронавирус. Някои от колегите му са предпочели да излязат в отпуска, докато пандемията отшуми. Страхът им е основателен, казва доц. Алшарани: четирима от колегите му са заразени, а един от тях е в тежко състояние.

 

„Това, което истински ме притеснява“

 

Самият той не изпитва страх. Всеки ден се опитва да окуражи колегите си, като пръв отива при новите пациенти.

 

„Физически съм силен, здрав мъж. Два пъти съм ходил в Сирия като военен лекар. Трудно може нещо да ме уплаши. Но дежурствата са много тежки. Работим по 24 часа, в които спим не повече от три часа, като почти през цялото време носим защитни облекла. Това, което истински ме притеснява, е, че хората сякаш не искат да видят опасността. Недисциплинирани са и не спазват мерките. А това ще им изиграе лоша шега в един момент. Ще се отрази и на нас, лекарите, защото ние вече сме на предела на силите си“, казва доц. Алшарани.

 

Източник: ДВ

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК