Последни новиниСвят

Коронавирусът оцелял рекордно дълго време в изоставен кораб

Коронавирусът е оцелял до 17 дни на повърхности в круизния кораб “Даймънд принсес”, след като заразените пътници го напуснали.

 

Това показват данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, цитирани от Си Ен Би Си.

 

През февруари корабът с над 3400 души на борда бе поставен под карантина в Йокохама, Япония.

 

Проучването показва, че заразата оцелява по повърхностите значително по-дълго, отколкото се смяташе досега.

 

“Вирусът е идентифициран по различни повърхности в каютите както на пътниците със симптоми, така и на онези заразени, които нямали, до 17 дни след като хората напуснали “Даймънд принсес”, съобщават авторите.

 

Това обаче не означава задължително, че вирусът може да се разпространява по повърхността.

 

СИТУАЦИЯТА СЕ ВЛОШАВА

 

Световната здравна организация предупреди, че пандемията се ускорява, след като броят на заразените приближи 400 000 в почти всички държави на планетата, а починалите надхвърлят 17 000.

 

Регистрирането на първите 100 000 случая стана за 67 дни, следващите 100 000 заразени се появиха само за 11 дни, а за последните 100 000 бяха нужни едва 4 дни, посочи шефът на СЗО Тедос Гебрейесус.

 

“За да победим, се нуждаем от атакуване на вируса с агресивни и прецизни тактики – тестване на всеки подозрителен случай, изолиране и грижа за всеки потвърден случай и проследяване и карантина за всеки в близък контакт с болни.”

 

Милиард и половина, или около 20% от населението на планетата, са блокирани в принудителна или доброволна карантина заради коронавируса, отчита СЗО.

 

Според британския професор Хю Монтгомъри един инфектиран може да зарази до 59 000 души.

 

“Коронавирусът е 3 пъти по-заразен от грипа. Ако един човек с коронавирус го прехвърли на трима души, а всеки от тези трима зарази по още трима души и това се случи 10 пъти, ще имаме нови 59000 инфекции”, посочва той.

 

Германският институт “Роберт Кох” междувременно определи, че средната възраст на заразените е 45 г., а на починалите – 82 г.

 

“67% от заболелите са мъже. Основните симптоми: при 55% се наблюдава кашлица, при 40% – температура”, заяви в Берлин директорът на института Лотар Виланд.

 

От американския университет “Джон Хопкинс” пък успокоиха, че над 100 000 от заразените с вируса по света вече са излекувани.

 

Източник: “24 часа”

 

САЩ обвиниха Китай, че лъже за коронавируса

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button