БългарияПоследни новини

Костов: Ако заразените отново се увеличат преди изборите, само ГЕРБ ще спечелят

“Имам притеснение от провеждане на изборите в условие на коронакриза. При добро управление е възможно да се каже какъв е рискът, но такова няма. Трябваше да бъдат положени усилия за изследване и разбиране на риска”, коментира бившият премиер Иван Костов пред БНР.

 

По думите му властите трябва да имат готовност да създадат организация и при необходимост да наложат с една степен по-ограничен режим на извънредна епидемична обстановка.

 

“Вижда се, че за месец и половина този режим направи управляем риска за болничната система и намали силно смъртността. Това доказва, че властите имат средствата и начина да ограничат риска по време на избори, стига да започнат да го правят навреме. Рискът от заразяване ще бъде най-голям за членовете на изборните комисии. Той може да бъде елиминиран чрез тяхното масово ваксиниране. Гласуването в големи салони е уместно предложение… Основателен е аргументът за изтегляне на изборите след Великден”, каза бившият премиер.

 

В подкрепа на това той посочи, че тогава се очаква да има възстановени от пандемията и повече ваксинирани лица.

 

По думитте на Костов големият проблем може да дойде и от това, че ако има покачване на заболелите, властите могат да наложат нови мерки.

 

“Освен от риск от заразяване има и риск за самото политическо представителство, което ще се излъчи по време на изборите. Обявената епидемична обстановка ще затрудни предизборната кампания, особено за малките партии… Ако започне отново повишаване на случаите на заразяване, ще се въведат нови ограничения, а това ще направи невъзможен контактът на партиите с избирателите. От това само ГЕРБ ще спечелят… Равнопоставеността между партиите по време на кампанията може да се запази, ако спрем проправителствената медийна пропаганда”, заключи Иван Костов.

 

Финансист, участвал в щурма на Капитолия, се самоуби

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button