На ФокусПоследни новиниСвят

Кой е новият министър на отбраната на Русия Андрей Белоусов?

Предложението на Владимир Путин е новият руски министър на отбраната да бъде Андрей Белоусов. Кой е той?

Андрей Белоусов е роден на 17 март 1959 г. в Москва.

Баща му, Рем Белоусов, е приближен на Сергей Косигин – председател на Съвета на министрите на СССР в периода 1964 – 1980 г. Рем Белоусов е авторът на съветската научна школа в областта на ценообразуването. Майката на Андрей, Алиса Павловна, е химик. За нея се знае по-малко, като работата ѝ е свързана с редките елементи.

Андрей Белоусов завършва с отличие Московския държавен университет (МГУ) със специалност икономист по кибернетика.

В младостта си тренира самбо и карате. Влечението му по спорта се запазва до по-късна възраст, като според ТАСС той активно практикува фитнес.

През 1986 година Белоусов защитава дисертация за кандидат на икономическите науки към Академията на науките на СССР. От 1986 г. до 1990 г. Белоусов е младши научен сътрудник, научен сътрудник, старши научен сътрудник в Института по икономика и прогнозиране към Академията на науките на СССР.

През 1990-2006 г. работи като старши научен сътрудник и ръководител на лабораторията на Института за национално икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

Когато Владимир Путин започва първият си мандат като президент през 2000 година, Андрей Белоусов става съветник на свободна практика на министър-председателите на Руската федерация Михаил Касянов и Михаил Фрадков. Паралелно с това той сътрудничи с Центъра за стратегически изследвания.

По това време Центърът се ръководи от Герман Греф – шефът на най-голямата руска банка Сбербанк. През годините двамата изграждат добри връзки. Някои наричан Белоусов – „човек на Греф“.

От 6 февруари 2006 г. до 17 юли 2008 г. Андрей Белоусов е заместник-министър на икономическото развитие и търговията на Русия. Тогава той пише и своята книга – „Еволюцията на руската икономика: от криза към развитие“.

По време на кризата от 2008 г. Белоусов лично изготвя антикризисни документи за тогавашния премиер Владимир Путин.

През 2012-2013 г. Белоусов ръководи Министерството на икономическото развитие. В същото време е бил мениджър от Русия в Европейската банка за възстановяване и развитие и заместник-управител от Руската федерация в Международната банка за възстановяване.

От 2015 г. до 2018 г. е председател на съвета на директорите на петролната компания Роснефт.

От 2013 до 2020 г. е помощник на президента на Русия по икономическите въпроси.

През януари 2020 г. Белоусов е назначен за първи вицепремиер на Русия.

В края на април – май 2020 г. той изпълнява длъжността министър-председател в продължение на три седмици поради факта, че Михаил Мишустин се зарази с Covid-19.

Белоусов е член на Военно-промишлената комисия на Руската федерация. Бил е член и на надзорния съвет на държавната корпорация Росатом (2007-2012). Той е носител на няколко почетни грамоти и орден. Женен е, а единственият му син Павел се ражда през 1994 година.

През 2022 г. Европейският съюз, САЩ и Япония налагат санкции над Белоусов във връзка с руското нахлуване в Украйна.

През 2020 година „Политико“ нарича Белоусов „възможен наследник на Путин“.

„Той споделя светогледа, в стила КГБ, на Путин. Освен това вярва, че Русия е заобиколена от „пръстен от врагове“, пише изданието.

Счита се, че опитът на Белоусов в икономиката и планирането, ще помогне на руската армия да подобри снабдяването си. Една от основните критики към Сергей Шойгу бе, че в началото на войната руската армия страдаше от недостиг на дронове, снаряди и оборудване. Белоусов има репутацията на човек, специализирал в справянето с кризисни за икономиката ситуации.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button