You are currently viewing Коя е Мария Бакалова – новата голяма гордост на България
снимка: Официален профил в Инстаграм

Коя е Мария Бакалова – новата голяма гордост на България

Макар и актрисата Мария Бакалова тази година да не получи „Златен глобус“, тя остава голяма гордост за България, а постижението й е историческо. Нито един български актьор до сега не беше получавал номинация за престижния приз. 

 

И макар Бакалова да е на крехката възраст от 24 години, тя има зад себе си солидна биография, концентирирана не само в областта на актьорското майсторство. Днес ви разказваме коя е Мария Бакалова.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

 

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

 

Участва в редица филми преди големия си дебют в „Борат 2“. Сред тях са българският „XIIa“ (2017), „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативен филм AltFF в Торонто през 2018 г. и номинация на Queen Palm International Film Festival, „Бащата“, спечелил Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020), и др. Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал – „Типично“.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

 

Получава известност като изпълнителка на ролята на Тутар Сагдиев, дъщеря на измисления казахстански репортер Борат Сагдиев в псевдодокументалния комедиен филм „Борат 2“. Световна слава ѝ носи епизодът, в който тя предлага да вземе интервю в интимна обстановка от републиканския политически деец Руди Джулиани.

 

Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание IGN нарича появяването на актрисата във филма „фантастична находка“, а LA Times намира нейното изпълнение за „потресаващо“.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

 

През ноември 2020 г. подписва договор с агенцията Creative Artists Agency, базирана в Лос Анджелис, Калифорния.

 

През февруари 2021 г. става първата българска актриса с номинации за „Златен глобус“ за ролята си на Тутар в „Борат 2“, за Наградата на гилдията на киноактьорите за „изключително изпълнение на актриса в поддържаща роля“ и за Наградата на критиците (Critics Choice Award) за най-добра поддържаща актриса.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

 

Превъплъщението й донесе още куп престижни награди – на AltFF Alternative Film Festival, на Лондонския кръг на кинокритиците, на Национално общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите критици.

 

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО