You are currently viewing Коя е Невяна Митева – кандидатът за вице на проф. Атанас Герджиков?

Коя е Невяна Митева – кандидатът за вице на проф. Атанас Герджиков?

„Гордея се, че съм родена, живея, създала съм семейство и съм отгледала децата си в България. Радвам се на три прекрасни деца и силен, смел и любящ съпруг.“ С тези думи кандидатът за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет, Невяна Митева се описа в началото на първото си публично изявление в президентската надпревара.

 

Нейни близки я окачествиха като жена с мъжка професия, жена, загрижена за социалните каузи в обществото, истински професионалист.

 

Невяна Митева влиза в кандидат-президентската битка с желанието за обединение на нацията, за равенство между половете и равенство между различните групи в обществото.

 

И тази позиция не е нова за нея. През септември миналата година Митева участва в дискусията „20 години – жените, мирът и сигурността“ в парламента, организирана от тогавашния председател на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Митева обсъжда проблемите с дискриминацията от страна на висши военни спрямо жени, кандидатстващи за по-високи длъжности.

 

Нейното Сдружение на жените военнослужещи публикува критична декларация срещу депутата от БСП ген. Кольо Милев заради негово интервю в „Дума“, в което той твърди, че увеличаването на броя на жени в армията води до „негативен ефект“ и „трябва да бъде ограничено по някакъв начин“.

 

Коя е Невяна Митева?

 

Невяна Митева е родена през 1970 г. в Добрич. Завършва Националната спортна академия, а по-късно е треньор по плуване в ЦСКА. През 1989 г. Митева постъпва в армията. Била е заместник-командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката. А също PR-специалист и специалист “Човешки ресурси” във ВВС.

 

През 2005 г. става първата жена, завършила специалност “Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Военновъздушните сили” във Военната академия “Г.С. Раковски”.

 

Четири години по-късно е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция “Отбранителна политика” на Министерство на отбраната.

 

Митева представлява и Сружението на жените военнослужещи от 2009 г. В това си качество тя е водила различни инициативи и срещи с министри на отбраната – Аню Ангелов, Ангел Найденов, Николай Ненчев ид р.

 

Избрана е и за председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността от 2013 до 2017 г.

 

Съпругът ѝ ген.-майор Явор Матеев е награждаван военен. През 2019 г. той става командир на Съвместното командване на специалните операции.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК