БългарияНа Фокус

Красимир Живков и Атанас Бобоков с постоянен арест, зам.-министърът заяви, че не познавал бизнесмените

Специализираният съд остави за постоянно в ареста заместникминистъра на околната среда и водите Красимир Живков. Това стана ясно след близо 14- часово изслушване. Живков е разследван за аферата с опасни отпадъци.

 

За Пламен Бобоков прокуратурата определи парична гаранция от 1 милион лева. Освен него мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на бизнесмена Атанас Бобоков, Николай Миховски, Габриел Савов и Айгюн Еминов. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция, предаде БТА.

 

Десет души са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци, седем в престъпна група с користна цел с участието на длъжностни лица.

 

За четирима спецпрокуратурата поиска от съда да им бъде наложен постоянен арест – Красимир Живков, Атанас Бобоков, Николай Миховски и Габриел Савов.

 

Обвинението поиска домашен арест за Васил Богданов и Айгюн Еминов, но такава съдът наложи само на Богданов.

 

По разследването са събрани 66 тома доказателства. Според съда може да се изведе обосновано предположение от данните по делото досега, че шестимата са извършили престъпленията, за които са обвинени.

 

Опасност от укриване не е налице, но има опасност от извършване на ново престъпление.

 

ЖИВКОВ: НЕ ПОЗНАВАМ ТЕЗИ ХОРА

 

Адвокатката на зам.-министър Красимир Живков Силвия Найденова посочи, че едва от началото на годината той започнал да отговоря за управлението на отпадъците. Дотогава те били в ресора на зам.-министър Николай Кънчев.

 

“С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам – членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси”, обърна се към съда зам.-министърът, цитиран от „24 часа“.

 

Според адвокатката му не ставало ясно какви точно са престъпленията, извършени от групата. Тя поясни, че дейността на зам.-министъра по издаването на разрешителни изсисквала съгласуване с много експерти.

 

Цистерна се вряза в хора в САЩ, има загинали при стрелба по време на безредиците

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button