You are currently viewing Край на Ерата Меркел: Олаф Шолц е новият канцлер на Германия
снимка: Facebook/ Olaf Scholz

Край на Ерата Меркел: Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

След двумесечни коалиционни преговори Германия официално има ново правителство. Оглави го социалдемократът и досегашен финансов министър Олаф Шолц. Така той постави край на Ерата Меркел. Ангела Меркел управлява страната през последните 16 години. 

 

Очаква се по-късно днес коалиционното правителството на Шолц, в което влизат министри от три парии, да положи клетва и веднага да се заеме с неотложни въпроси, свързани със справянето с пандемията от COVID-19.

 

Тайното гласуване в Бундестага, на което беше гласувано правителството, започна тази сутрин в 10.00 часа българско време с дълги аплодисменти от германските депутатите за отиващия си канцлер Ангела Меркел.

 

Гласуването премина при спазване на строги ковид мерки – в сградата на парламента в Берлин се допускат само депутати и гости със зелен сертификат, а носенето на маска в пленарната зала е задължително.

 

С „да“ са гласували 395 депутати“, обяви председателят на Бундестага Бербел Бас. Малко преди 12 ч. в двореца Белвю в Берлин Олаф Шолц получи от президента Франк-Валтер Щайнмайер папката с назначението си за канцлер.

 

„В името на Федерална република Германия и въз основа на Конституцията на Федералната република назначавам г-н Олаф Шолц за федерален канцлер“, обяви президентът Щайнмайер. От днес Олаф Шолц е четвъртият социалдемократ, който оглавява германско правителство. В Бундестага 63-годишният бивш финансов министър и вицеканцлер положи клетва и с това сложи край на 16-годишното консервативно управление на Ангела Меркел. Бундестагът я изпрати с дълги аплодисменти.

 

Трите партии – социалдемократи, Зелени и либерали – проведоха извънредни партийни конгреси и след полученото одобрение подписаха 177-страничния договор за създаване на управляващата социаллиберална коалиция, която наследява голямата коалиция на Ангела Меркел.

 

Основен акцент в работата на правителството е борбата с разпространението на коронавируса и икономическите последици от пандемията. Здравеопазването отстъпи водещото място на амбициозната климатична политика, основната тема на Зелените, които се стремят към климатичен неутралитет още през 2035 година. Друг акцент за новото социаллиберално правителство в Берлин е дигитализацията. Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер потвърди, че след пандемията новото правителство се връща към строгата финансова политика и забраната за поемане на нов дълг от 2023 година.

 

В коалиционния договор трите партии се застъпват за укрепване на икономическия и валутен съюз на ЕС и федерализация, но не посочват, как ще се постигне тази реформа.

 

С встъпването в длъжност на кабинета на Олаф Шолц, който е деветият канцлер на Федералната република, завършва 16-годишната ера на Ангела Меркел, която обяви в края на 2018 година, че след изборите през септември се оттегля от политиката.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК