You are currently viewing Край на поредния ремонт на Изборния закон: Какво се променя?

Край на поредния ремонт на Изборния закон: Какво се променя?

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс. Нещо, което не се променя, е начинът за избор на народните представители във Великото народно събрание, въпреки предложенията на премиера Бойко Борисов. 

 

Той поиска 200 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 200 – пропорционално. Това предложение бе подкрепено само от ГЕРБ и не мина нито в правната комисия по-рано тази седмица, нито днес в пленарната зала. Така депутатуте във ВНС ще се избират както досега – чрез пропорционална система от всички партии. 

 

Предложението бе отхвърлено с гласовете на общо 162-ма гласували, от които 63-ма гласуваха „за“ и 99 – „против“.

 

Още вчера прието бе предложението на ВМРО освен с машини, да може да се гласува и с хартиена бюлетина по избор на всеки гражданин в секциите с над 300 избиратели. Срещу тази разпоредба се обявиха от БСП и ДПС, а президентът Румен Радев вече обяви, че ще наложи вето върху измененията. Според него се оставя възможност за манипулации на вота. 

 

Депутатите решиха още, че ЦИК ще отговаря за техническото обезпечаване на машинния вот.

 

Не бе прието предложението на ВМРО да се премахнат номерата пред наименованията на партиите и коалициите в бюлетината. Мотивът на хората на Каракачанов бе, че ако това се случи, ще се намали купеният и манипулираният вот, даван често от неграмотни представители на маргинализираните общности. Предложението обаче не бе прието. 

 

Беше въведена обаче възможност за провеждане на референдуми по въпроси от компетенциите на Великото народно събрание. Такива въпроси за изменение на територията на страната, промяна на формата на управление, промени в Конституцията и създаване на нова Конституция. 

 

НОВ ПРОБЛЕМ С ТЕХНИКАТА

 

И това заседание на парламента бе белязано от проблеми с техниката за гласуване. От БСП и ДПС настояха председателстващият заседанието Валери Симеонов да разпореди проверка, тъй като системата работела без депутатите да внасят биометричните си данни. Според опозицията това поставя под съмнение кворума и самото гласуване.

 

Симеонов отговори, че след проверка, е установено, че системата работи безупречно,вотът е по биометрия, няма подмяна на гласовете на депутатите, няма разместване на местата им, никой не е ставал от мястото си или е гласувал от чуждо място.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК