Последни новиниСвят

Кремъл към Макрон: Не забравяйте Наполеон, когато говорите за смяна на режима в Москва

Днес Русия се скара на Еманюел Макрон заради забележките му, че иска да види Русия победена, като заяви, че Москва все още помни съдбата на Наполеон Бонапарт и обвини френския президент в двулична дипломация с Кремъл.

Макрон заяви пред вестник Le Journal du Dimanche, че Франция е искала Русия да бъде победена в Украйна, но никога не е искал да я „смаже“.

„За „никога“: Франция не е започнала с Макрон, а останките на Наполеон, почитани на държавно ниво, почиват в центъра на Париж. Франция – и Русия – трябва да разберат“, заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова.

„Като цяло Макрон е безценен“, каза тя и добави, че забележките му показват, че Западът е участвал в дискусии за смяна на режима в Русия, докато Макрон многократно е търсил срещи с руското ръководство.

Макрон си навлече критики от някои съюзници от НАТО за това, че е отправил смесени послания относно политиката си по отношение на войната между Украйна и Русия, като някои от тях смятат Париж за слабото звено в западния алианс.

Жозеп Борел: Европейският съюз е в режим на война

В петък Макрон призова съюзниците си да засилят военната подкрепа за Украйна, но също така заяви, че не вярва в смяната на режима и че в някакъв момент ще трябва да има преговори.

„Нека бъдем ясни, не вярвам нито за секунда в смяната на режима и когато чувам много хора да призовават за смяна на режима, ги питам: „За каква смяна? Кой е следващият? Кой е вашият лидер?“

Пояснявайки тези коментари, той заяви в документа, че не вярва, че в Русия ще се появи демократично решение от средите на гражданското общество след години на втвърдяване на позицията на Москва и конфликти. Той добави, че не вижда алтернатива на Путин, който трябва да бъде върнат на масата за преговори.

„Всички варианти, различни от Владимир Путин в настоящата ситуация, ми изглеждат по-лоши“, каза Макрон.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган благодари на България за помощта, която оказа на Турция

Подобни статии

Back to top button