На ФокусСвят

Кристалина Георгиева е единствен претендент за шеф на МВФ

Българският икономист Кристалина Георгиева се очаква да бъде единственият кандидат, предлаган да оглави Международния валутен фонд с приближаването на крайния срок за подаване на кандидатурите, казват два запознати източника, цитирани от Ройтерс.

Единственият известен досега потенциален опонент на изпълнителния директор на Световната банка за ръководния пост на МВФ, а именно бившият британски финансов министър Джордж Озбърн е решил да не участва в надпреварата, допълват източниците.

Британският премиер Борис Джонсън първоначално търсеше подкрепа за евентуалната кандидатура на Озбърн, но висш британски правителствен представител потвърди, че Великобритания сега подкрепяла Георгиева, която бе номинирана от страните от ЕС през август. Крайният срок за кандидатстване за поста изтича днес в 3,59 ч. по Гринуич.

Припомняме, че окончателно вчера отпадна възраството ограничение за висшия пост в Международния валутен фонд. Според него не можеше човек на 65 или повече години да го заема, а стане ли на 70 – трябваше да го освободи. 

Това органиение отпадна според много анализатори заради Кристалина Георгиева, която навърши 65 години. 

Уикендът започна с есенни температури

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button