БългарияМненияНа ФокусПоследни новини

Кристиян Шкварек: Кирил Петков и Асен Василев направиха много зло, за което тепърва ще плащаме (ВИДЕО)

Нередактиран текст от профила на Кристиян Шкварек във Фейсбук:

Вчера служебният кабинет би камбаната за опасността от фалит на страната, ако не бъде „стегнат колана“ на държавните финанси, незабавно. Защо традиционно стабилна от 25 години във фискално това отношение България изведнъж не издържа финансово? Кратка картинка:

Държавен дълг на България като процент от БВП:
2016: 29.1%
2017: 25.1%
2020: 24.5%
2021: 23.9%
––––––––––-
2022: Промяната: Асен Василев прокарва „социалния бюджет“, за да издърпа гласоподавателите на БСП.
––––––––––-
2023: 28.9%
2024: 33.8%
2025: 38.1%
2026: 40%+
Изключително трудно е да направиш нещо добро, да съградиш нещо, да изпълниш предизборни обещания в едва 3 месечно служебно назначение и после 7 месечно правителство, каквото беше това на Кирил Петков и Асен Василев. Затова аз никога не съм си позволил да ги виня, че „нищо не постигнаха“, че „не оправиха страната“ или че „не си изпълниха обещанията“. За толкова кратък период от време – няма как.
ОБАЧЕ, обратният принцип важи за възможността да направиш нещо лошо, да сгрешиш яко, да съсипеш една страна. Това става и за много кратък период от време. Достатъчно е да прокараш бюджет, който е безумен, да не вземеш дългове в правилния момент, да обречеш страната да ти изплаща простотията с години напред. Това направиха Асен Василев и Кирил Петков – нищо добро, защото нямаше достатъчно време, но много зло, за което тепърва ще плащаме.
Да минем от втората най-незадлъжняла европейска страна с близо 20% дълг от БВП към такава с 40% дълг, само в рамките на няколко години, ще бъде нов европейски антирекорд. Удвояване на задлъжнялостта: основното и горе-долу единствено дългосрочно наследство на Промяната.
За мен това е чисто престъпление.“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още мнения кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button