Кризистният щаб предлага затваряне на всичко, освен хранителни магазини, банки, аптеки и бензиностанции

Националният оперативен щаб ще предложи на премиера Борисов да бъдат затворени всички тъговски обекти и предприятия у нас, освен хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките. Това стана ясно по време на негова пламенна реч пред журналистите в Министерския съвет след като само в днешния ден заразените с коронавирус се увеличиха с 30% у нас.

 

В нашата страна са регистрирани 41 случая с коронавирус до момента, само за днешния ден броят им се увеличи с 10. Над 200 проби са изследвани за денонощието. С 30% увеличихме броя на заболяванията с един ден, заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

 

Проф. Мутафчийски ще предложи на Министерски съвет да бъдат приложени най-крутите мерки. Ще останат да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банковите клонове и държавните институции.

 

В Германия заболелите се увеличиха с 50%, това е огромен брой заболели само за един ден. Цяла Европа налага строги мерки, въпреки ясното съзнание за ефекта от тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света, подчерта началникът на ВМА.

 

Той смята, че обявените по-рано днес мерки не са дали резултат.

 

„Наложените мерки, като че ли не дават резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, колеги. Изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои“, каза проф. Мутафчийски.

 

Той подчерта, че ни предстоят времена на изпитание.

 

„Не са само икономически, ще се загубят човешки животи на хора, които обичаме. Хората, които са ни отгледали и са треперили за нас. Ние не трябва да ги разочароваме в нашето безхаберие“.

 

„С цялата отговорност ще предложа на МС да приложи възможно най-крутите мерки. Не бива да се посяга на това, без което не можем – аптеките и магазините за хранителни стоки. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да може здравната ни система да оцелее. Да не правим тежки избори кой ще живее и кой не, защото нямаме апарати“, подчерта проф. Мутафчийски.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК