БългарияПоследни новини

Кунчев отговори на Мангъров: Стаден имунитет ще ни превърне в нова Швеция

В седмицата, в която броят на заразените с COVID-19 у нас надхвърли 100 души за едно денонощие, зад волана на „Карай направо“ по НОВА ТВ сяда главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него вирусът не си е отишъл и макар новозаразените да са в 4 огнища, трябва да спазваме стриктно правилата за дезинфекция, дистанция и дисциплина, за да бъде избегнато разпространението му в цялата страна.

 

Доц. Кунчев споделя, че не го притеснява толкова резкият скок в броя на заразените, а фактът, че много хора приемат опасността за отминала с отпадането на строгите карантинни мерки и отмяната на извънредното положение.

 

Според епидемиолога хората трябва да се научат да живеят с вируса, предпазвайки себе си и околните, а не да приемат медикаменти за прикриване на симптомите на COVID-19, за да отидат на работа или на място, където има струпване на повече хора.

 

По повод поканата на доц. Мангъров за публичен дебат във връзка с коронавируса към членове на Националния оперативен щаб, главният здравен инспектор заявява, че няма да се отзове на призива. Причината – системни опити на доц. Мангъров да пропагандира липсата на опасност от COVID-19 и отричането на всички предприети от щаба мерки.

 

„Някои от членовете на групата, която кани Националния оперативен щаб на публичен диспут, отидоха твърде далеч. Имаше заплахи, че ще ни организират протести, че ще намерят хора, които да ни звънят вечер, за да ни притесняват“, разказа той.

 

„И последното вече се е случвало на ген. Мутафчийски. Получавал е обаждания в 2 ч. през нощта от различни телефони и хората отсреща са му обяснявали, че не разбира от работата си и коронавирус всъщност няма“, добави Кунчев.

 

„Доста медии им осигуриха трибуна и аз нямам нищо против те да изразяват собствено мнение. Но аз от тях чух много глупости. Не виждам основа, върху която можем да водим научен спор с д-р Мангъров и д-р Първанова“, каза д-р Кунчев.

 

Той бе категоричен, че отправените заплахи не го притесняват. Тревожел го фактът, че по този начин се обиждал трудът на много хора.

 

„Не казвам, че сме безгрешни – сигурно е можело да направим някои неща и по-добре. Но истината е, че вече сме страшно уморени и сме на ръба на оцеляването. Затова трябва да пестим атаките и критиките към хората, които се опитват да помагат на обществото“, категоричен бе здравният инспектор.

 

Доц. Кунчев смята, че идеята на педиатъра-инфекционист да оставим вируса свободно да циркулира, за да бъде създаден т.н. „стаден имунитет“, създава сериозен риск за живота и здравето на хората. Здравният инспектор дава пример с Швеция, където приеха такава стратегия и само през последната седмица болните от COVID-19 са 18 пъти повече от заразените у нас.

 

Според епидемиолога хората трябва да се научат да живеят с вируса, предпазвайки себе си и околните, а не да приемат медикаменти за прикриване на симптомите на COVID-19, за да отидат на работа или на място, където има струпване на повече хора.

 

Божков „поздрави“ Борисов, като пусна публично номера му във Фейсбук

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button