БългарияНа Фокус

Македония реши: Честваме заедно Св. Св. Кирил и Методий и цар Самуил

Правителството на Северна Македония взе решение за съвместно честване на светите братя Кирил и Методий, свети Климент Охридски, свети Наум и цар Самуил. Това стана по време на правителственото заседание, ръководено лично от премиера Зоран Заев.

В официалното съобщение се казва, че до края на годината Българо-македонската експертна комисия по въпросите на историята и образованието трябва да разреши въпросите от общата история свързани с Илинденското въстание, Гоце Делчев и др. Също така правителството подкрепи предложението на комисията за преглед на учебния материал в учебниците за шести клас в България и за седмия клас в Македония (Средновековие) до края на 2019 г.

Министрите бяха информирани, че двете страни са разгледали годишния доклад на експертната комисия, в който се посочва постигнатия напредък в областта на древната история. и в този контекст е взето решение за съвместното отдаване на почит на исторически личности като Св. Св. Кирил и Методий и цар Самуил

Двете страни са съгласни да изпълнят договореното в най-къс срок за датите за общите чествания. При всяко официално отбелязване на тези личности да се подчертава историческата истина за нашата обща история и това публично да се оповестява, призоваха от македонското правителство.

Решението идва на фона на напрежението между двете страни относно личността на революционера Гоце Делчев. Според позицията, изразена от Северна Македония той е македонска историческа личност – съждение, с което българските власти и представителите ни в Съвмесната българо-македонска комисия по историческите въпроси не се съгласиха. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Президентът на Македония: Гоце Делчев е българин!

Подобни статии

Back to top button