Мангъров: Щабът да се разкара, само плаши хората
кадър: бТВ

Мангъров: Щабът да се разкара, само плаши хората

Според доц. Атанас Мангъров „щабът трябва да бъде разкаран“, тъй като само плаши хората. Това коментира лекарят пре БНТ. По думите му начинът, по който се представят данните за коронавируса у нас, е категорично неправилен и предизвиква страх у населението. 

 

„Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно“, заяви Мангъров.

 

По думите му правилният начин е да се каже колко от тестовете са направени на хора за първи път, на хора под карантина, за 2-ри, 3-ти път. Също така колко от тестваните за първи път са приети за болнично лечение. И още – колко от лекуващите се в реанимация са само с COVID-19, а не заради друго заболяване.

 

Доц. Мангъров цитира данни от Националния оперативен щаб, според които заболеваемостта в България от коронавирус е 43 на 100 000 души.

 

„Ние сме на първо място по смъртност в Европейския съюз. Като цяло смъртността през тази година е с няколко процента по-ниска, отколкото през миналите години. Нямаме извънреден брой хора, които са починали от коронавирус допълнително“, каза той.

 

Доц. Мангъров отговори и на критиките, че няма трезва преценка за COVID-19, тъй като не лекувал пациенти с инфекцията.

 

„Деца почти няма, тия, които са били в болницата, аз съм ги консултирал, но на тях им няма нищо. Тези, които са хоспитализирани, те имат симптоми на гриподобно заболяване, едно нищо и половина. Не отказвам да преглеждам никого. Никого не съм върнал“, обясни още инфекционистът.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК