Манолова се снима в инвалидна количка и причината е една

Ден след като „Сдружение „Общност Мостове“ и НГИ „Системата ни убива ВСИЧКИ“ предизвикаха кандидат-кметовете в страната да седнат в инвалидна количка, Мая Манолова бе една от първите, които се снима в такава. 

Мая Манолова, инвалидна количка
снимка: бТВ

В количка седна и кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов. Целта на отправеното предизвикателство бе потенциалните бъдещи управници да видят от първа ръка какво е да си човек с увреждане, който трябва да се придвижи от точка А до точка Б и то в градска среда – високи бордюри, неравни тротоари и т.н.

Знам колко враждебна е средата в София към хората с увреждания, как изглеждат социалните служби, колко са достъпни улиците и тротоарите, които доста често липсват, както и проблемите, които имат с градския транспорт, заяви Манолова.

На събитието присъстваха хора с увреждания и техни близки, включително и участници в протестите под надслов „Системата ни убива”. Както е известно, от началото на протестите им за промени в законодателството за хората с увреждания, Мая Манолова ги подкрепяше и осигури екип, който да напише желаните от тях закони. 

Мая Манолова, инвалидна количка
снимка: бТВ

С майките на деца с увреждания през миналата година постигнахме успех – започнахме заедно реформата в политиките за хората с увреждания, но това е само началото. Реално за средата не сме направили нищо, защото и Националният фонд, който трябваше да бъде създаден, чрез който трябваше да се осигури достъпна среда и в частните сгради, все още не функционира. Има още много какво да се направи. През времето, в което бях омбудсман и сега като кандидат за кмет си давам сметка, че това зависи от сърцата на хората, които са в Общината – какво ще направят за хората с увреждания и как ще направят средата по-достъпна. Мисля си, че това е в нашите ръце“, каза още Манолова.

Хората с увреждания, които присъстваха на проявата, споделиха, че нямат подходяща инфраструктура да се придвижват дори до социалните служби.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК