БългарияНа ФокусПоследни новини

Мария Габриел: Полагаме усилия българските моряци да се завърнат в България, всички са в добро здраве

„Всичките спасени моряци са в добро здраве. Полагаме усилия българските моряци да се завърнат в България“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел за моряците, които бяха освободени вчера от кораба „Руен“.

„Още от самото начало на инцидента МВнР с всички институции и международните ни партньори се ангажираха за освобождаване на моряците. Целта ни бе да знаем, какво е състоянието на моряците и местоположението на кораба“, допълни още тя.

„Бе поканен посланикът на Индия в България Санджай Рана“, допълни още Габриел. С помощта на индийските военноморски сили екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, сред които и седем българи, беше освободен.

Мария Габриел припомни, че на 17 декември, миналата година, отново с помощта на индийските военноморски сили, от борда на похитения кораб „Руен” е бил евакуиран раненият помощник капитан.

„Изказвам огромна благодарност към индийската страна, както и на моя екип, а също и на задграничните ни представителства и за международните ни партньори“, каза Габриел.

Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button