Последни новиниСвят

Мария Захарова нарече шпионския скандал у нас „лов на вещици“

Русия си запазва правото на реципрочни мерки в отговор на изгонването на двама руски дипломати от България. Това се посочва в официално изявление на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

 

„Както предвижда дипломатическата практика, Руската федерация си запазва правото на реципрочни мерки“, отбеляза тя.

 

„Отново призоваваме официално София да прекрати участието си в лова на вещици. Това вреди на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, далеч по-естествен за руско-българските отношения“, добави Захарова.

 

Тя припомня, че българските власти предприемат такъв демарш за пети път през последната година и половина и отново без да предоставят никакви доказателства. По думите й тези действия са били предшествани от шумна кампания на прокуратурата в България по разобличаването в държавните силови структури на група лица, които уж работели за Русия.

 

Така, в съответствие с добре известния сценарий, е била подготвена почвата за изгонването на нашите дипломати, казва още Захарова.

 

Говорителят на руското МВнР подчертава, че поредната ескалация на антируската „шпиономания“ в България рецидивира в навечерието на парламентарните избори на 4 април и на фона на изблика на русофобия на Запад, преди всичко в Съединените щати.

 

Преди дни руското посолство в България поиска, преди делото срещу шестимата заподозрени в шпионаж да е стигнало до съда, да бъдат прекратени всички спекулации във връзка с него. Дипломатическото представителство изрази увереност, че „съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право“.

 

Прощаваме се с Татяна Лолова в петък

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button