БългарияНа ФокусПоследни новини

Медиана: ПП-ДБ са четвърта политическа сила, Синя България с шанс да влезе в парламента

Коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” е четвърта политическа сила, двадесет дни преди предсрочните парламентарни избори. Това показва изследване на агенция “Медиана”, проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е реализирано със собствени средства на “Медиана”. Според него ГЕРБ се очертават като безспорен победител с 12% разлика пред “Възраждане”, които са втори с 15.7%. На трето място е ДПС с 14.2%. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – “Синя България”, “Левицата” и “Солидарна България”. Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво (“Левицата” и “Солидарна България”), така и в дясно (“Синя България”).

Изследването регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока.

“Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи… и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки, с което потвърждават вече направения извод – “от изборите нищо не зависи”, сочи анализът на “Медиана”. На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 – 2.7 млн. избиратели”, констатират изследователите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Алибегов: „Спаси София“ упражнява терор над бизнеса

Подобни статии

Back to top button