БългарияНа Фокус

Медици блокираха здравното министерство, не искат да си тръгнат

Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Представители на протестиращите медици се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига, съобщиха БНТ и Дарик нюз.

 

Медицинските специалисти, които влязоха преди повече от 2 часа на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, пък отказват да напуснат ведомството.

Протестиращите медици са готови да останат вътре докато държавата не започне реална работа по реформата в здравеопазването колкото и дълго време да отнеме това.

Медицинските сестри настояват за стартово възнаграждение равно на 2 минимални заплати. Те не вярват, че заплатите им ще се увеличат с обещаните над 200 милиона лева за болнична помощ в бюджета на здравната каса за 2020-та година.

 

“Искаме основна промяна, откъдето ще се качат и заплатите ни, което не е за пренебрегване. Сега заплатите ни зависят от броя на преминалите пациенти, трябва да се молим за колкото се може по-болни хора”, заяви Елена Якшева от Стара Загора

Лекарите специализанти не са съгласни с с наредбата, която определя реда за специализацията им. За тях основен проблем е идеята да работят три години в лечебно заведение по избор на Министерството на здравеопазването.

Ако откажат, ще трябва да връщат държавната субсидия. Среща между специализантите и здравния министър ще има в началото на ноември.

 

Полицията издирва котка наркотрафикант

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button