Медицински сестри се барикадираха в Партийния дом, казват, че от НСО ги бият (ВИДЕО+СНИМКИ)

Медицински сестри се барикадираха в Партийния дом, казват, че от НСО ги бият (ВИДЕО+СНИМКИ)

Протестиращи медицински сестри се барикадираха в сградата след приключването на заседание на здравната комисия в четвъртък. Заявиха, че ще останат там без краен срок. Обявили бяха и гладна стачка. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

 

Припомняме, че те отново подновиха протестите си с искания работната им заплата да стартира от нивото на две минимални за страната заплати. 

 

 

сестри, барикадираха, Партийния дом, НСО

Към 04.00 ч. през нощта им е бил спрян тока в залата, казват протестиращите. След това влезли охранители. Една от тях – Бойка Анастасова твърди, че са ги подгонили и блъскали.

 

Именно тя тази сутрин се показа през един от прозорците на сградата, откъдето се провикваше към журналистите. Атанасова остана там с часове, а представител на НСО стоя до нея, опитвайки се да я убеди да слезе.

 

 

Дълго време обаче Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов”, отказваше да го направи.

 

„Колегите ми не ми дават да вляза, защото казват, че вляза ли, тях ще ги изнесат. Били са ги”, извика Бойка Анастасова към журналистите под прозореца.

 

Пред бившия Партиен дом се събраха и колеги на протестиращите.

 

Малко след 08:30 ч. Анастасова слезе от перваза и се прибра в сградата.

 

сестри, барикадираха, Партийния дом, НСО

 

„Нямаше да вляза, ако не бяхте влезли вие”, каза Анастасова на журналистите. Тя обясни, че сама по себе си е доволна от заплатата си, но протестира в знак на солидарност към колегите си.

 

„Воюваме за 2 минимални работни заплати за всички колеги в цяла България. Човек не застава на барикадата само тогава, когато гладът го притисне, а и когато има солидарност с колегите си”, заяви Анастасова.

 

НСО: НЯМА НАСИЛИЕ

 

„Насилие не е имало. Като се впуснете да хванете някого, а той се дърпа, той счита това за насилие”.

 

Така шефът на НСО Красимир Станчев коментира разигралата се тази сутрин ситуация в бившия партиен дом, където са се барикадирали пет медицински сестри.

 

„Само нашата служба беше оставена да предприеме всички мерки”, коментира още Станчев.

 

Той призна, че към 04:00 часа токът в залата, в която са били жените, е бил изключен.

 

„Тогава излязоха отвън. Помолих ги да влязат вътре. След това се случи всичко останало”, заяви Станчев.

 

Той коментира, че НСО за първи път изпада в подобна ситуация.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

 

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.

 

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви медицинската сестра Мая Илиева.

 

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред Партийния дом, с искания за оставки”, заяви пред NOVA социалният министър Деница Сачева.

 

Тя обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства.

 

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретният повод за тази акция”, заяви Сачева.

 

„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още министърът.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК