Последни новиниСвят

Пандемията зае централното място в коледната реч на кралица Елизабет II

„Много хора тази година не искат нищо друго за Рождество Христово освен една прегръдка“, заяви британската кралица Елизабет Втора в годишното си послание за Рождество Христово и разказа какво й е служило като източник на вдъхновение и надежда през 2020 г.

 

В своето традиционно рождественско послание, записано предварително и излъчено по телевизията и радиото във всички страни от Общността на нациите, кралицата каза, че ситуацията е тежка за хората, загубили свои близки при пандемията от COVID-19 или разделени заради ограниченията, свързани със здравната криза.

 

94-годишната Елизабет Втора говореше за надеждата за бъдещето, но също така призна, че милиони британци няма да могат да се радват на обичайните семейни празненства тази година.

 

„Разбира се, за мнозина това време от годината ще бъде белязано от тъга; някои скърбят за загубата на свои скъпи хора, а на други им липсват приятелите и роднините, които са далеч от тях в името на безопасността, но всичко, което те искат за Рождество Христово, е просто една прегръдка и ръкостискане“, заяви тя.

 

„Ако сте сред тях, не сте сами. И бъдете сигурни, че мисля и се моля за вас“, каза кралицата.

 

„Забележително е, че година, принудила хората да бъдат отделени едни от други, в много отношения също така ни сближи. Аз и членовете на моето семейство се вдъхновявахме от истории на хора от различни кътчета на Общността на нациите, помагали на нуждаещи се и занимавали се с доброволческа дейност. Хората в Обединеното кралство и по целия свят достойно отговориха на предизвикателствата, които ни донесе тази година“, заяви тя.

 

Кралицата припомни известната библейска притча за добрия самарянин, като отбеляза, че в тези трудни времена навсякъде по света е имало подобни хора, „проявяващи грижа и уважение към всеки, независимо от пол, раса или произход“.

 

„Учението на Христос ми служеше като вътрешен източник на светлина, както и разбирането за смисъла и целта на живота, което можем да усетим, като се съберем заедно за молитва“, каза Елизабет Втора.

 

Тя изтъкна как заради пандемията хора от различни вероизповедания не са могли да честват традиционни празници по обичайния начин, но изрази възхищението си от духа, който хората са показали, изправени пред трудностите.

 

„Толкова се гордея и съм трогната от този тих, несломим дух. Особена благодарност изказвам към нашите млади хора за техния принос“, заяви кралицата.

 

Тази година Елизабет Втора и съпругът й Филип промениха плановете си за Коледа, оставайки за празника в замъка „Уиндзор“, без други членове на кралското семейство, каза говорител на двореца.

 

Кралската двойка за първи път от десетилетия не отиде за Коледа в имението „Сандрингам“, където да празнува с останалите членове на семейството.

 

Обикновено стотици почитатели се събират, за да поздравят членовете на кралското семейство, когато те отиват на църква за Рождество Христово, но тази година заради пандемията ритуалът беше отменен.

 

Говорител на Бъкингамския дворец каза, че не са планирани никакви посещения тази година.

 

Вместо да отиде на църква, както прави по традиция, кралицата планира да присъства на частна служба в дворцов параклис.

 

Само 12% положителни проби за COVID-19 у нас за денонощието

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button