Мерките срещу COVID-19 може да продължат и до 2022 г., предупреждават експерти

Мерките срещу COVID-19 може да продължат и до 2022 г., предупреждават експерти

В доста песимистична прогноза днес лондонският „Гардиън“ цитира мнение на експерти, че мерките за социално  дистанциране заради коронавируса може да се наложи да продължат чак до 2022 година.

 

Еднократна карантина няма да може да постави пандемията под контрол, COVID19 може да рецидивира с нови епидемични взривове в идните години, пишат те.

 

Вестникът цитира статия на група учени, публикувана в авторитетното научно списание „Сайънс“. В нея те стигат до извода, че вторичните взривове могат дори да бъдат по-големи от сегашния, ако наложените ограничения не продължат.

 

Един от сценариите предрича, че такова завръщане на коронавируса може да се случи дори през 2025 г, ако дотогава все още липсва ваксина или ефикасна терапия, предава БТА.

 

Цитира се Марк Липсич, професор по епидемиология в Харвардския университет – един от авторите на проучването.

 

„Инфекциите се разпространяват, когато са налице две условия: заразени хора и податливи на зараза хора. Докато не се натрупа много по голям като обем стаден (колективен) имунитет от този, за който знаем сега. Мнозинството от населението все още е податливо“, казва ученият.

 

„Да се предсказва краят на пандемията през лятото на тази година, не съответства на онова, което знаем за разпространението на инфекциите“, посочва той.

 

Любопитна информация поднася друг британски всекидневник – електронният „Индипендънт“. Високопоставен представител на главната опозиционна Лейбъристка партия разпространил конспиративната теория, че премиерът Борис Джонсън не е бил заразен с коронавируса.

 

Така смята председателката на Националния изпълнителен комитет на партията Анди Фокс. Тя написа в профила си във Туитър, че Джонсън не е бил заразен с коронвавирус и че лекарите са били принудени да потулят истината за състоянието му.

 

Според нея медиците, които са лекували премиера в лондонската болница, са били накарани да се подпишат под документ по силата на закона за държавната тайна, но двама от тях, несъгласни с диагнозата, са отказали и са били „изпратени в отпуск вкъщи“.

 

Единият от тях казал, че „ако той има COVID-19, аз не съм доктор“.

 

Когато от „Индипендънт“ започнали разследване по твърдението на Анди Фокс във въпросния й пост в Туитър, тя заключила акаунта си, което означава, че той е достъпен само за нейни привърженици.

 

Според източници, близки до нея, тя по случайност препратила конспиративната теория и по-късно въпросното твърдение било изтрито.

 

Те припомниха неин предишен пост в Туитър, в който тя пожелала бързо възстановяване на премиера и добавила, че „сега не е време за гадни изказвания“.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК