На ФокусПоследни новиниСвят

Мигрантите отново тръгнаха – 140 нелегални мигранта са достигнали Гърция за едно денонощие

Близо 140 мигранти достигнаха бреговете на Гърция за едно денонощие, предприемайки опасното пътуване през Средиземно море, съобщиха в петък гръцките власти. Край остров Крит един човек, тръгнал към Европа от Северна Африка, се удави, съобщава БТА.

Гърция, заедно с Испания и Италия, е ключов пункт за хора от Близкия изток и Африка, които търсят по-добър живот в Европейския съюз. За да стигнат до гръцките брегове, мигрантите предприемат рисковано плаване с несигурни лодки от съседна Турция или от Либия.

Гръцката брегова охрана съобщи вчера, че 34 мъже и три момчета са били спасени в четвъртък от преминаващ търговски кораб на около 83 морски мили южно от остров Крит след подаден сигнал за бедствие. Като се позова на оцелели и на капитана на кораба, Бреговата охрана съобщи, че мъж, който е бил на лодката, е паднал в морето и се е удавил. Всички спасени са били откарани в Крит. Те казали на властите, че са тръгнали от Източна Либия във вторник.

Също в четвъртък гръцките власти откриха 51 мъже, осем жени и 19 деца на плажа близо до Монемвасия в югоизточната част на континентална Гърция. Гръцките власти все още не са установили откъде са тръгнали тези мигранти, но районът попада в обсега на контрабанден маршрут от Турция към Гърция или Италия.

В отделни инциденти в четвъртък и петък, гръцките властите прибраха 22 души от островче край югоизточния остров Сими. Бреговата охрана съобщи, че те са платили на контрабандисти да ги преведат от Турция.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Денят на буквите и на културата, 24 май е „Духовният Великден“

Подобни статии

Back to top button