БългарияНа ФокусПоследни новини

Минималната заплата ще достигне 933 лева следващата година

Бюджетът предвижда нова минимална работна заплата от 933 лева през следващата година. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на обсъждането на проект за бюджета.

В Черна гора тази година тя е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас, а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори, категоричен бе Асен Василев. И обясни, че правителството иска да запази подоходния данък. При едно адекватно заплащане хората започват да се замислят дали да се завърнат от чужбина, каза още той. 

Той бе категоричен, че се постига добър баланс и приходите растат по-бързо от разходите.

Обърна внимание да се гледа в хоризонт от 5-7 години, когато вторият стълб ще стане толкова важен, колкото и първият. 

За голяма част от уязвимите групи плащанията от ДОО остават основен източник на доходи, каза социалният министър Иванка Шалапатова.

Работодателите очаквано не бяха съгласни с вдигането на минималната заплата и максималния осигурителен доход. Синдикатите поискаха повече пари за заплати, обезщетения за безработица и по-висок максимален доход. 

Както „24 часа“ вече писа, всички пенсии ще се вдигнат по класическото швейцарско правило от 1 юли 2024 г. Според последните сметки това означава ръст на парите на възрастните с 11 на сто.

Минималната ще се вдигне с 57,53 лв. до 580,57 лева и това ще доведе до увеличение на пенсиите, които зависят от нея – социални и инвалидни. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Валерия Велева: Кирил Петков е вреден за държавата човек. И опасен.

Подобни статии

Back to top button