You are currently viewing Министър Ангелов: След време тези, които ме обиждат, ще ми благодарят, не се сърдя

Министър Ангелов: След време тези, които ме обиждат, ще ми благодарят, не се сърдя

Продължава положителната тенденция на забавяне на заболеваемостта и смъртността у нас. Това каза на редовния брифинг на здравното министерство и НОЩ министър Костадин Ангелов. Той изтъкна, че за последната седмица се запазва тенденцията за повече излекувани, отколкото новозаразени с коронавирус. 

 

„Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път”, заяви проф. Ангелов.

 

Само 3 области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен.

 

Най-високо заетост на леглата се наблюдава в София, Шумен и Добрич. В момента се извършва тестване на учителите.

 

„Умело ръководим пандемията и постигаме добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в ЕС”, заяви още здравният министър.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев оповести данните от последните 14 дни и мястото ни в ЕС и на Балканите.

 

„България е на 27 място в ЕС по заболеваемост и 6-о място на Балканския полуостров. Нивото на смъртност в страната е 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС“, каза доц. Кунчев. 

Той бе категоричен, че в Европа ситуацията е много по-тежка:

 

„Картата на Европа е цялата в червено с нянколко изключения. Това са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия,която не е член на ЕС, но влиза в статистиката. За периода от последните две седмици заболеваемостта е 125 на 100 хиляди.“

 

Председателят на НОЩ ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира американска скала за определяне на най-опасните места за заразяване. По думите му най-опасни са баровете с индекс на опасност 9, а след това са ресторантите, кафенетата и фитнесите. 

 

„Ресторанти с външни помещения имат индекс на опасност 3. Футболните мачове са в средата между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен – това е пряко доказателство“, каза Мутафчийски. 

 

По този начин той отговори на въпросите на ресторантьорите, които протестираха вчера. Те питаха защо ресторантите в хотелите са смятани за по-безопасни от обикновените. Мутафчийски бе категоричен, че колкото по-голямо е текучеството на хора в даден обект, толкова по-опасен става той. 

 

След него думата отново взе здравният министър проф. Ангелов. Той заяви, че не се обижда от обидите, които се излели по негов адрес. Дори е сигурен, че след време хората ще му благодарят за усилията:

 

„Факт е, че този малък вирус ни върна ценностите в живота. От една страна, мерките дават резултат и трябва да сме доволни. От друга страна, хората започват да стават недоволни от това, което се случва. Започват да си искат живота обратно. Да си искат приятелите, събиранията, работата. Ние не по-малко искаме това. Но за да се върнем в този живот, трябва да се върнем здрави. Не се сърдя на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че най-големите ми критици ще се обърнат с благодарност към мен, за всичко което сме направили до момента“, каза министър Ангелов. 

 

ВАКСИНАЦИЯТА У НАС

 

„Предстои сключване на договор със седма компания за ваксини. Засега само 2 компании имат разрешение за употреба. При ваксините всеки етап се валидира, след като приключи процесът по производство“, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

До края на година се очаква да бъдат доставени 4,4 млн. дози у нас. С двете одобрени до момента ваксини до края на юни би било възможно да се ваксинират 1 млн. души, поясни Кирилов.

 

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

 

„През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза”, заяви Ангелов.

 

Председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посъветва хората да се обърнат към личните си лекари, за да стане ясно колко българи искат да се ваксинират. „Трябва да се видят заболяванията и да се изготви съответният алгоритъм”, обясни д-р Брънзалов.

 

ИЗБОРИТЕ

 

Държавата ще осигури по две маски на всички членове на секционните избирателни комисии, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Днес Нароодното събрание му възлага да изготви здравни протоколи за това как да се проведат изборите в условия на пандемия. 

 

Ще има и приоритетна ваксинация за членовете на СИК, които ще участват пряко в изборния процес. 

 

Очаквайте подробности!

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК