БългарияПоследни новини

Министърът на енергетиката поиска отстраняване на ръководството на „Булгартрансгаз“ заради „Балкански поток“

Министърът на енергетиката поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз”, съобщават от ведомството.

 

Искането е свързано с проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в „Булгартрансгаз“. Тя е потвърдила основни изводи на министерството за управлението на газовото дружество.

 

В края на миналата седмица КЕВР оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор. Според Министерството на енергетиката от тях става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток „Булгартрансгаз“ не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес, заявяват още от Министерството на енергетиката. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ изобщо не е уведомило комисията за тях.

 

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат, се казва още в позицията. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ задълженията на дружеството драстично се увеличават.

 

Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток. Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът Балкански поток оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ и води до свръхзадлъжнялост на дружеството, се казва в позицията. Това потвърждавало изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор.

 

Бойко Рашков обвини ГЕРБ в купуване на гласове в Пловдив. Прокуратурата и ГЕРБ скочиха

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button