BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Министърът на външните работи на Франция: Присъствието на войски на НАТО в Украйна не означава война с Русия

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне поясни думите на президента Еманюел Макрон, че присъствието на западни войници в Украйна не би означавало влизане във война с Русия. 

„Присъствието на западни войници няма да прекрачи границата на военни действия“, увери той парламента. 

„За да се предпазим от руската агресия, западните държави трябва да предприемат нови действия да подкрепят Украйна. Това включва действия като чистене на мини, кибервоенни действия и производството на оръжия на украинска територия“, поясни той.

Изявлението на Сежурне бе по повод думите на президента Еманюел Макрон, че не се изключва опция с изпращането на войски на НАТО в Украйна, които предизвикаха силен интерес из цяла Европа. Множество премиери и лидери ан държави се разграничиха от думите му и заявиха, че нямат никакво намерение да изпращат войници в Украйна.

Но според Сежурне не става въпрос за войски, които да влизат в сблъсък с Русия, а например за това да се изпратят на терен специалисти по чистенето на мини. 

От президентството на Франция също излезнаха със заявление, че не става въпрос за участие в преки военни действия. Те поясниха, че думата „войски“ се е използвала от журналистите, а президентът просто е отговарял на техен въпрос.

„Трябва да продължим своята подкрепа към Украйна. Трябва да го правим продължително и с повече помощ и може би по различен начин, като обмислим нови мисии. Президентът на Републиката го каза: нищо не бива да изключваме в този аспект“, завърши Сежурне.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Урсула фон дер Лайен: Време е да използваме замразените руски активи да платим за оръжия за Украйна

Подобни статии

Back to top button