БългарияПоследни новини

Министерството на финансите увеличава лимита за държавен дълг до 10 млрд. лева догодина

Министерството на финансите предвижда увеличаване на лимита за нов държавен дълг през 2022 г. на 10 млрд. лева. През тази година ограничението е над два пъти по-малко – 4,5 млрд. лева, като то е почти достигнато. През настоящата година са изтеглени дългове за 3,8 млрд. лева, по-голямата част от които – от служебния кабинет. 

 

Същевременно от МФ съобщават, че до края на годината няма да се теглят повече заеми. Новината идва след като от ГЕРБ внесоха предложение в парламента за налагане на мораториум върху тегленето на нов дълг до формирането на редовно правителство. 

 

Ето какво се казва в позицията на МФ, публикувана на техния сайт:

 

„До края на годината Министерството на финансите не предвижда поемане на държавен дълг

 

В съответствие с принципите за прозрачно управление, Министерството на финансите уточнява, че през периода януари-ноември 2021 г. бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв. През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари. През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг.

 

В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

 

В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство.“

 

В понеделник Радев вика партиите на консултации, не е ясно кога връчва първия мандат

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button