You are currently viewing Министри отчетоха нормализиране на ситуацията след проливните дъждове, бързата реакция предотвратила жертви
снимка: Фейсбук/ Йорданка Фандъкова

Министри отчетоха нормализиране на ситуацията след проливните дъждове, бързата реакция предотвратила жертви

Четирима министри бяха излушани в Народното събрани във връзка с пораженията след проливните дъждове у нас. Министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на вътрешните работи Христо Терзийски, на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Лъчезар Борисов изказаха позицията на правителството, че за щетите са виновни големите количества валежи. Бързите реакции на институциите пък предотвратили по-сериозни пожарения и жертви. 

 

Министър Димитров коментира, че всички язовири у нас са пълни, а в някои има вода и за три години напред. 

 

„При необходимост ще се използват преливници, изпускатели, водоземни кули при нужда. На яз. „Студена“ може да се изключват и включват събирателни деривации“, каза Димитров. 

 

Той поясни, че енергийните язовири винаги са на 80-90 %.

 

Той заяви, че причина за наводненията са големите количества дъжд. 

 

„Пуснете един бойлер и сифонът ще го поеме, ако пуснете 160 бойлера водата няма как да бъде поета“, даде пример Димитров. 

 

По думите му ма замърсявания на реките, причинени от хората:

 

„Хората масово си изхвърлят отпадъците в деретата, разчитайки на това, че ще дойде водата и да ги занесе. Когато се запуши мостът в неговото село идва и пита къде е държавата, когато е в следващото – не го интересува“, посочи екоминистър и продължи:

 

„Трябва да направим уведомителна кампания хората да не си изхвърлят отпадъците – телевизори, хладилници, кой каквото намери“.

 

Ето защо той предложи на депутатите да помислят за завишаване на глобите за замърсителите, изхвърлящи отпадъци на нерегламентираните за тази цел места.

 

„Речните корита трябва да са почистени, когато има високи вълни, когато и язовирите се налага да изпускат. Когато има ниска вълна, язовирът и да изпуска, никой не разбира“, каза още министър Димитров.

 

„Благодарение на бързата реакция и съвместните действия на органите на изпълнителната власт и съставните части на единната спасителна система, не се стигна до тежки инциденти, свързани със пострадали и загинали граждани“, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. 

 

„Няма загинали хора, в пълна координация между институциите се оказва съдействие на пострадалите от бедствието хора. Състоянието на пострадалите от затрупаната от свлачище къща в Смолян е стабилно. Лицата ще бъдат настанени в общински жилища“, обясни още министърът.

 

Той информира, че нивата на язовирите се следят денонощно. Някои се изпускат контролирано, няма такива, които преливат неконтролируемо.

 

По думите му има охрана от полицейски патрули там, където има риск от свлачища. Създадена е организация за придвижване по обходни маршрути.

 

Остава бедственото положение в редица населени места – Равадиново, общ. Созопол, гр. Белово, общ. Пазарджик, Драгоман, Своге, Костинброд, Симитли, Струмяни, Якоруда, Гоце Делчев, Перник, Радомир, Враца за квартал Бистрец, селата Бели Извор и Голямо Пещене, Трън.

 

Над 2700 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказвали помощ на граждани през последните дни. Продължават да се отводняват мазета, къщи, дворове и пътища. Органите на реда поддържат и постоянна връзка с хората, стопанисващи водоеми.

 

26 населени места във високопланински райони все още са без ток, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Работи се по отстраняване на авариите, а общото състояние на електроенергийната система у нас е стабилно. 

 

„Към 8 часа днес без електрозахранване или със смущения в него са 26 населени и 4227 клиенти. Тези селища се намират във високопланински територии – Сливница, Своге, Костинброд и Драгоман“, посочи тя и увери, че е създадена необходимата организация авариите да бъдат отстранени още днес.

 

„От 10 до 13 януари са констатирани аварии по 4 електропровода на 110 киловолта и 2 електропровода на 400 киловолта. Авариите по 3 от електропроводите на 110 киловолта вече са отстранени, към момента се работи по подмяна на стълб на територията на община Чипровци. Отстраняване се аварията на 400 киловолта на подстанция Чирен. От 13 януари е авариен 400-киловолтовият електропровод Петрохан, 9 работни екипа отстраняват авариите“, посочи министър Петкова.

 

Тя подчерта, че на 11 януари падналите валежи на места са надхвърляли 75 литра на квадратен метър, но по време на високата вълна всички хидроагрегати във ВЕЦ-овете, както и стопанисваните от Националната електрическа кампания язовири и съоръжения работили в пълна изправност.

 

А министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира, че с нито един от ремонтираните язовири не е имало проблем. 

 

„При обявеното бедствено положение в различните общини, при нито един от ремонтираните или сега ремонтиращите се язовири не е имало проблем. Новоизградените преливници осигуриха необходимата проводимост за контролираното изпускане на прииждащата вода. За това помогна и новоизградената контролно-измервателна система на всеки един язовир, помогнала за получаване на навременна информация за всеки един от тези язовири“, каза Борисов. 

 

В наблюдаваните от този щаб язовири не са възникнали аварийни ситуации, успокои министър Борисов и подчерта, че и според последния получен доклад от щаба ситуацията е спокойна.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК