You are currently viewing Мислят за удължаване на „зелените коридори“

Мислят за удължаване на „зелените коридори“

Обмисля се удължаване на „зелените коридори“ и след 9 май. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, който заедно с премиера в оставка Бойко Борисов посрещна новата пратка от над 273 000 дози ваксини на „Пфайзер“/“Бионтех“. Причина за това е големият интерес към свободната имунизация по празниците. 

 

„Ако имаме достатъчно количество ваксини, което да обезпечи ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори” могат да бъдат удължени”, обясни той.

 

По думите на проф. Ангелов към препаратите срещу COVID-19 има „огромен” интерес в големите населени места. В малките градове обаче той бил по-нисък.

 

Здравният министър в оставка обяви, че от 10 май в информационната система стартира модул, с който личните лекари ще могат да подават заявка за желаните от тях ваксини и така ще се състави график за получаване.

 

По думите на проф. Ангелов на ден ваксинираните могат да достигнат и 50 000. Според него е важно да се осигурят достатъчно количества препарати срещу коронавирус за личните лекари, които да имунизират.

 

„Считам, че проведохме достатъчно силна комуникационна кампания за ваксините. Когато започнахме процеса по ваксиниране, ние бяхме с един от най-ниския процент желаещи да се ваксинират в Европа. Сега се видя, че повече от 65% от българите желаят да се имунизират”, уточни здравният министър в оставка.

 

За „АстраЗенека“, проф. Ангелов каза, че хората, които са си поставили тази ваксина и нямат оплаквания от първата доза, спокойно могат да си поставят втората доза. Министърът в оставка съобщи, че от нея имаме достатъчно количества, но търсенето е минимално.

 

„Някъде максимум около 15% от ваксинираните лица на ден са с „АстраЗенека“, каза той.

 

Проф. Костадин Ангелов заяви, че България не е усетила как минава третата вълна на COVID-19. „Нашите медици се справиха, за което огромни благодарности към всички”, заяви той.

 

Премиерът в оставка Бойко Борисов също обяви, че третата вълна на пандемията си е отишла от нашата страната и България вече е нискорискова за коронавируса държава. 

 

„Има няколко вида риск. Ние досега бяхме в зона с държави с висок риск – Франция, Унгария, Хърватия, Словения. От тази нощ сме при нискорисковите, където са Гърция и Малта”, обясни Борисов, като се позова на данни на института „Роберт Кох“.

 

Борисов призова критиците му да погледнат с какви мерки останалите държави са на нивото на България.

 

„Ние сме заедно с Австрия, в която от октомври има пълен локдаун. Можем да кажем, с чест, че сме приключили и третата вълна с намаляването на заболелите”, каза още той.

 

По 30 000 души трябва да се ваксинират на ден, на макс трябва да се мобилизира системата, каза премиерът в оставка и благодари на ЕК и големите държави-членки на съюза за доставките на ваксини.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК