You are currently viewing Мистериозен сигнал идва от най-близката до Слънцето звезда
снимка: Pixabay

Мистериозен сигнал идва от най-близката до Слънцето звезда

Учени от известната група SETI, търсеща следи от разумен живот извън Земята, съобщиха, че са идентифицирали радиосигнал, идващ от Проксима Кентавър. Това е най-близката звезда до нашето Слънце, което прави откритието още по-интересно. Според астрономите, той може да е от извънземна цивилизация.

 

Откритието е на Breakthrough Listen – проект, чиято цел е да се изследват сигнали от космоса, при които има потенциални признаци на извънземен живот. Проектът е свързан с покойния физик Стивън Хокинг, както и с руския милиардер Юрий Милнер, предава Дир.бг.

 

„Това е първият сериозен кандидат за извънземен живот след сигнала „Уау!“, вече заяви пред медиите един от изследователите, участващи в проекта. Записан през 1977 година, този сигнал се смята за най-обещаващата находка в историята на SETI до днес.

 

Новият радиосигналът е бил уловен от телескопа Parkes в Австралия миналата година. Едва сега обаче му е обърнато подобаващо внимание в контекста на неговия източник, намиращ се буквално „в задния двор“ на нашата Слънчева система.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК