БългарияНа ФокусПоследни новини

Митрополит Киприан: Първо трябва да бъде избран Сливенски митрополит, после патриарх

За да има пълнота на патриаршеския избор трябва всички катедри да бъдат заети, тоест първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това ще бъде свикан Патриаршески събор за избор на нов патриарх. Това обясни пред журналисти митрополит Киприан, говорител на Светия синод.

Той обясни, че заупокойната литургия в „Св. Александър Невски“ започва утре в 9.30 ч и ще се ръководи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия синод. В 11.00 ч. започва опелото на патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей.

Патриарх

Дълга опашка от желаещи да се поклонят пред тленните останки на патриарха се изви пред храм „Св. Александър Невски“. Митрополит Антоний съобщи, че църквата ще остане отворена, докато има желаещи да се сбогуват с духовния баща на България.

След опелото, утре от патриаршеската катедрала ще има литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и там патриарх Неофит ще бъде погребан, където е гробът на блажено починалия екзарх Йосиф, каза митрополит Киприан. 

Той уточни, че от официалните делегации, които са поканени, да дойдат у нас, все още се чакат потвърждения. На въпрос дали е поканен руският патриарх, митрополит Киприан отговори: „Известени са всички, но все още нямаме отговори“. С писмо, подписано от наместник-председателя митрополит Йоан, се известяват всички Поместни православни църкви за кончината на блажено починалия патриарх Неофит, обясни говорителят на Светия синод процедурата за отправяне на покани към чуждестранните църковни делегации.

На въпрос кой избор ще е първи – на Сливенски митрополит, или на нов български патриарх, митрополит Киприан каза, че за да има пълнота на патриаршеския избор, ще трябва всички катедри да бъдат заети – първо ще е изборът на Сливенски митрополит, след което ще бъде насрочен патриаршески събор за избор на нов български патриарх.

Вероятно на 20 март ще е заседанието на Светия синод, за да се определи наместник-предстоятел. Изборът на Сливенски митрополит трябва да се случи до три месеца, обясни митрополит Киприан.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

България се прощава със своя духовен баща – патриарх Неофит

Подобни статии

Back to top button